Collectifff

In 2011 besloten negentien vrienden om samen eer te betuigen aan hun favoriete film festival, het BIFFF (Brussels Internationaal Festival voor de Fantastische Film). Ze vormden het Collectifff-gezelschap en maakten samen twaalf kortfilms van het fantastische genre, die geprojecteerd werden op de dertigste editie van het festival. In 2013 besloot het festival om voor haar dertigste verjaardag deze kortfilms te bundelen in een luxueuze DVD-uitgave, mét (hieronder) een bijhorende trailer.

 

Al deze kortfilms zijn niet enkel eerbetonen aan het festival, maar ook aan het fantastische genre zelf. Zo is Resistance een herwerking van Carpenter’s They Live!, zien we in Halloween: la colocation enkele iconische horrormonsters samenhokken en laat Slutterball je kennismaken met de esthetiek van de Grindhouse-cinema. Voor de echte fans zijn al deze verwijzingen een feest van herkenning.

 

Voor de bezoekers van het festival geldt dit des te meer, want de meeste kortfilms, waaronder Slutterball, L'enfer du décor en Collector, verwijzen ook op ludieke wijze naar het BIFFF en haar verjaardag. Deze DVD-box is dan ook vooral op hen gericht, en verliest hierdoor helaas wat van zijn charme indien je geen enthousiast bent van het festival of het genre van de fantastische film.

 

Naast de twaalf kortfilms, komt deze DVD gebundeld met een hoop extra’s zoals interviews met de leden van het Collectifff, een geanimeerd storyboard van de kortfilm Sanctuary’s Battle, de kortfilm She’s a Slut, making offs en nog veel meer. Daarnaast zit er ook een boekje in vervat, met poster artwork en een woordje uitleg van elke regisseur over zijn kortfilm.

 

De Collectifff-dvd is voorlopig enkel te koop via  Zeno Pictures.