DVD Het Grote Ongeduld

‘De dappersten onder de Galliërs, die erin slagen met hun eigen centen een korte prent uit de brand te slepen, weten nu al waar hun blik zal belanden, in de kast.’ Deze noodkreet van (kort)filmmaker Rudolf Mestdagh liet Trefcentrum Y’ alvast niet onberoerd. Naar aanleiding van tien jaar Het Grote Ongeduld! haalden de organisatoren van het festival het blik uit de kast.

 

Elf afstudeerwerken kregen een nieuw onderkomen op dvd. En zelfs al gaat de vergelijking niet voor de volle 100 percent op - niet al de geselecteerde studentenfilms verschenen ooit op pellicule - toch juicht Kortfilm.be dit initiatief luidkeels toe. De dienst cultuur van de V.U.B. lag hiermee aan de basis van een trend, die de bekijkbaarheid van kortfilms alleen maar vergroot.

 

Wat heeft de dvd concreet in huis? De winnaars van 1996 tot 2000; zeven korte fictiefilms en vier korte documentaires. De kwaliteit schommelt, en geeft uiteenlopende signalen over het niveau van het Vlaams/Belgisch talent. Echt slecht is er gelukkig niets. Buiten dan het verschrikkelijk verwarrende dvd-titel-menu misschien.