12e Editie van het Internationaal Kortfilmfestival Leuven

Het Internationaal Kortfilmfestival Leuven vindt dit jaar voor de 12de keer plaats en gaat verder op de weg die het de vorige jaren reeds was ingeslaan. Méér inzendingen, méér films, méér programma's en méér vertoningen (resp. zo'n 1350, 280, 31 en 103). Tussen 2 en 9 december staat -als het goed is- heel België in het teken van de kortfilm. De 32 bladzijden tellende catalogus, mét interviews van oa. Michaël Roskam, Jonas Govaerts en Jonas Geirnaert, zal daar alleen maar toe bijdragen.

 

PALMARES

Vlaamse kortfilmcompetitie

Prijs van de Jury voor beste fictiefilm: Anemoon (Nathalie Teirlinck)

Prijs van het Publiek voor beste fictiefilm: Zondvloed (Peter Ghesquière)

Prijs voor het Beste Debuut (fictie): Explode RU486 (Jesse De Greef)

Prijs van het Publiek voor beste animatiefilm: Administrators (Roman Klochkov)

 

Videoclipcompetitie

Prijs van de Jury: How Does it Feel (Lars Damoiseaux, muziek: An Pierlé)

 

Europese kortfilmcompetitie

Prijs van de Jury: Godkänd (Lisa Langseth, Zweden)

Prijs van het Publiek: Six Shooter (Martin McDonagh, UK)

 

Vlaanderen boven

 

Het volledige programma overlopen is verre van eenvoudig, maar we doen ons best. Binnen de competitieve programma's is er een Vlaams en een internationaal luik. Het Vlaamse luik is opgedeeld in animatiefilm, fictiefilm en videoclip. Internationaal komen enkel de fictiefilms in aanmerking voor de oranje mascotte. Weinig verrassingen in de animatieprogramma's, de 'grote' (en goede) filmpjes zijn opgenomen maar we zagen die al eerder bij Anima of Het Grote Ongeduld. Wat natuurlijk niks afdoet van het feit dat we fan blijven van Floaters, Lost Cargo of Administrators. Zelfs de Katholieke Hogeschool Limburg, dat binnen het zwerk studentenwerken vaak geen toppers aflevert, is vertegenwoordigd. Meer bepaald met het niet onaardige 'Fank & Fed'. Hoogst uitzonderlijk, hoewel -toegegeven- de animatie-afdeling wél sterk scoort, getuige de publieksprijs van vorig jaar, On a lead.

 

Er is opvallend veel nieuw Vlaams fictiewerk. Gesubsideerde films als Tanghi Argentini, Mama, Zondvloed, Medelijden, Nachtshift, Eva reste au placard les nuits de pleine lune zijn films die nog niet waren te zien. Of het moet op het filmfestival van Gent zijn geweest, maar wie wil er nu om 11u 's morgens naar kortfilms kijken? De meeste studentenwerken zagen we reeds op Het Grote Ongeduld, maar niet de derdejaarswerken zoals Beestjes en Anemoon. Ook het über-ambitieuze Zonder Jou van avondschool filmstudent(!) Roeland Vandebriel zien we hier voor het eerst.

 

De competitie videoclips zal voor het eerst niet met een publiekstemming maar door een jury worden beslecht. Volgens de organisatie werd in het verleden té fel op de muziek gestemd en niet op de regisseur van de clip. Ook nieuw is dat je deze competitie vanaf nu al volledig online kan bekijken op de Studio Brussel-site.

 

Europees

 

Opnieuw zijn er 7 programma's voor Europese fictiefilm. Vallen op: Oscarwinnaar Six Shooter (zie de retrospectieve rond de genomineerden), Starfly (Gouden Melies voor beste fantastische kortfilm, uit Luxemburg of all places!), Hibernation (publieksprijs Clermont-Ferrand), Dialoogoefening no. 1: Stad (gouden kalf voor beste kortfilm), Poison D'Avril (Zilveren Beer, Berlijn), Dupe (BAFTA award), etc. Opvallende trends: productioneel zijn zowat alle films top (bijna iedere film is afgewerkt op 35mm) en in vergelijking met vorig jaar telt de selectie veel minder grappige films.

 

Lachen met seks en doodgaan

 

Wie gewoon wil lachen kunnen we dan ook de 'specials' Comedy Shorts aanraden. Lachen met de Britten (Very British), met seks (Date:Love:Sex) of met doodgaan (41 Ways to die), de 33 films uit de reeks variëren tussen flauw plezante grappen en ronduit hilarische hippe formalistische komedies als K-7.

 

Animatie, Ode aan het Oosten en visuele spektakels

 

Liever animatie? Kan ook, want in samenwerking met Anima organiseert het festival voor de tweede keer de internationale best-of animatiereeks Animation Nations (met Oscargenomineerden 9 en The Mysterious Explorations of Jasper Morello, het poëtische Fish Never Sleep, het aangrijpende Vered Al Tamuti of het geniale The Fan and The Flower). Bovendien presenteert het festival in première een ambitieus gesubsidieerd animatieproject. 15 jonge Belgische kortfilmers brengen 15 gedichten van jonge Belgische dichters tot een film van telkens 2 à 3 minuten. Het in Nederland ontstane project DichtVorm verzamelt films die uiteenlopen van ronduit lelijk tot waanzinnig knap.

 

Met Ode aan het Oosten bevestigt het festival nog maar eens dat Oosteuropese cinema, net zoals haar werkers, zijn opmars aan het maken is. Dire filmstudenten van de Poolse filmschool (waar ook Polanski en Kieslowski studeerden) maakten een klein meesterwerk van het tot langspeler gecompileerde Ode to Joy, die reeds te zien was op het festival in Brussel, maar een aanrader blijft. (A)torzija, C Block Story (Joséphine, maar dan beter), Polanow, ... zijn stuk voor stuk straffe kost.

 

In Graphic Adventures en Different Views toont het festival haar kijk op 'experimentele cinema' waar de nadruk voornamelijk ligt op het visueel verbluffende. Tyger (tijgerpop verovert stad), Apple on a Tree (exuberante videoclip waar een appel een mens wil zijn en dan weer een appel), Human Space Invaders (het videospel Space Invaders, maar dan met mensen), Rubber Johnny van Chris Cunningham, ... het zijn films die het narratieve achterwege laten en puur beeldend werken.

 

Nog vergeten: You've been Flashed (selectie Flashfilms), 1 Minute Film & Sound Awards, Straight8! (internationaal project waar iedereen die wil een 8mm film krijgt en een film mag maken, zonder te monteren), Reline2, de vj-wedstrijd Visual Sensations, ...

 

Volledig gratis: De KORTFILM.BE avond!

 

Wanneer u natuurlijk het allerbeste wil zien op het festival komt u uiteraard naar onze eigen kortfilm.be-avond waar de redactie een selectie van de beste films over alle programma's heen voorstelt en deze aanvult met de nodige achtergrond of interviews met makers. Check hier het programma.


Jan Sulmont