Anima 2006

Met de keuze van opening en slotfilm toont Anima het brede spectrum dat ze de afgelopen 25 jaar hebben gevolgd: van klassieke tekenfilm tot technologische en visuele innovatie op het scherp van de snee.

 

PALMARES

Internationale competitie

Grote Prijs Anima 2006 voor de beste korte animatiefilm, geschonken door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (3.000 euro): City Paradise

Prijs Anima 2006 voor de beste korte animatiefilm, categorie professionelen: Milch

Prijs Anima 2006 voor de beste korte animatiefilm, categorie studentenfilms: Nocturne

Prijs Anima 2006 voor de beste korte kinderanimatiefilm: Orange Marmalade

Publieksprijs Anima 2006 voor de beste korte animatiefilm, categorie professionelen: Fliegenpflicht für Quadrat Köpfe

Publieksprijs Anima 2006 voor de beste korte animatiefilm, categorie studentenfilms: Versus

Publieksprijs Anima 2006 voor de beste korte kinderanimatiefilm: L'oiseau Do

Publieksprijs Anima 2006 voor de beste lange animatiefilm: The District!

Publieksprijs Anima 2006 voor de beste lange kinderanimatiefilm: Astérix et les Vikings

Be TV prijs voor de beste lange animatiefilm (aankoop uitzendrechten): The District!

 

Nationale competitie

Grote Prijs van de Franse Gemeenschap voor een film uit de Franse Gemeenschap (2.500 euro): Hot Dog

SACD prijs (2.000 euro): De Sussen en de Geuzen

Sabamprijs voor Belgische artistieke promotie (2.000 euro): Pôle Sud

Publieksprijs Anima 2006 voor de beste Belgische korte animatiefilm: Slow Motion

Studio L'Equipe-prijs (postproductiepakket t.w.v. 2000 euro): Là-Haut

BeTV prijs (1.500 euro incl. uitzendrechten): En Attendant

RTBF prijs (1.500 euro incl. uitzendrechten): Imago

CANVAS prijs (Aankoop uitzendrechten): Lost Cargo

Cinergieprijs (Elektronisch persdossier): Le mome fait mouche

 

De openingsfilm Astérix et les Vikings is één van de duurste Europese animatiefilms ooit. De Deense M6 Studio stond in voor de productie en de Belgische scenarist Jean-Luc Goossen was verantwoordelijk voor de stripadaptatie. De slotfilm is Renaissance, het langverwachte experiment van Christian Volckman dat zich afspeelt in het Parijs van 2054 en volledig op basis van motion capture werd gedraaid (de techniek waarmee onder andere Gollum en King Kong werden gecreëerd). Alvast een absolute aanrader.

 

Eregast van deze speciale editie is Isao Takahata, die nog bij het befaamde Toei Animation heeft gewerkt en later samen met Hayao Miyazaki (Spirited Away, Howl's Moving Castle) de Japanse Ghibli Studios uit de grond stampte. Er wordt een uitgebreide selectie van zijn films getoond, waaronder een drietal die nooit eerder in België te zien waren. Takahata zal tijdens zijn verblijf ook een conferentie geven over de verschillen tussen de Westerse en Japanse animatiesector.

 

Voor de gelegenheid werd ook aan 25 Belgische animatiefilmmakers gevraagd een korte animatie (4 seconden) te maken rond het getal 25. Onder de deelnemers bevinden zich, onder meer, Raoul Servais, Piet de Rycker, Hans Spilliaert en Jonas Geirnaert.

 

Naar aanleiding van Europalia wordt een special gewijd aan de Russische animatiefilm, die sinds de jaren ‘90 aan een sterke internationale opmars bezig is. De Pilot Animation Studio heeft hier zeker een invloed in gehad en was een kweekvijver voor een generatie jonge talentvolle regisseurs. Er wordt een selectie Pilotfilms getoond en enkele medewerkers, waaronder de oprichter van de studio, zullen aanwezig zijn. Daarnaast wordt er ook teruggeblikt naar het verleden van de Russische animatiefilm - een rijke traditie die bij ons spijtig genoeg weinig bekend is. Mis dus zeker niet de kans om deze twee Russische cultfilms te zien: het mysterieuze Tale of Tales van Yuri Norstein en The New Gulliver van Alexander Putshko. Deze klassieker uit 1935 is een expressieve fabel vol marxistische elementen waarin Putshko op magistrale wijze live-action met marionetten combineert (er werden er zomaar eventjes 1500 gebruikt).

 

In het kortfilmgedeelte werden 102 films geselecteerd waarvan 80 in competitie en 22 in panorama. De films in het panoramagedeelte worden vertoond tijdens de AniMEERnacht die voor de rest ook volledig in het teken zal staan van het feestjaar met een Top 25 van de afgelopen 24 edities.

 

Voor het eerst wordt er een juryprijs uitgereikt voor internationale kortfilm. Er zijn drie categorieën: professionele films, studentenfilms en kinderfilms. In de jury zetelen onder meer de Franse schrijver, tekenaar en regisseur Nicolas de Crécy, regisseur en producent Georges Lacrouix en de gerenommeerde Tsjechische regisseuse Michaela Pavlatova, van wie ook een retrospectieve te zien zal zijn. Ook Picha en Galen Chu van de Amerikaanse Blue Sky Studios (van het verwachte Ice Age 2) zijn present voor de jury.

 

De jury van de nationale competitie telt onder meer Eliane du Bois, distributeur van Cinélibre, Jean Boreux van het Festival Media 10/10 en de Nederlandse animatiefilmhistorica Mette Peters. In het Belgische luik verder een special rond Picha, die met Tarzoon, Shame of the Jungle animatiefilmgeschiedenis schreef. Naast de documentaire Mon Oncle d’Amérique est belge krijgen we een exclusieve vooruitblik op zijn nieuwe langspeelfilm Blanche neige la suite. Anima legt ook een opvallende nieuwe trend in de Belgische 3D-animatie onder de loep: volumeanimatie. Naast de Belgisch-Luxemburgse coproductie Elegant worden nog een aantal andere films getoond die deze techniek gebruiken. Om dit luik op stevige wijze af te sluiten is er ten slotte nog een selectie van markante en succesvolle KASK films.

 

Naast al deze ruimte voor ontspanning moet er ook nog gewerkt worden. Het professionele luik van het festival Futuranima bezet gedurende een week de Pathé Palace met conferenties, vergaderingen en ateliers. Blikvangers zijn onder meer de tweedaagse workshops: Merlin Crossingham, hoofdanimator van Aardman Animation (Wallace and Gromit), verzorgt een workshop rond kleianimatie en ex-Pixar medewerker Kyle Balda zal een 3D-atelier begeleiden. Ook de kinderen kunnen naar goede gewoonte tijdens de krokusvakantie op het festival terecht in de kinderateliers of tijdens de namiddagvoorstellingen.


Ils Huygens