Anima 2014

Het is weer tijd voor het jaarlijkse Brusselse en doch internationale festival van de animatiefilm: Anima 2014, waar elke vorm van animatie (lang of kort, met potlood of klei) gevierd wordt. Het festival is toe aan zijn 33ste editie en neemt wederom zijn intrek in en rond Flagey.

 

Palmares 2014

Nationale competitie

Grote prijs van de Fédération Wallonie-Bruxelles: Autour du Lac (Noémie Marsily & Carl Roosens)
Speciale vermelding: Diamant (Kris Mergan & Geert Vandenbroele)
Sabam-prijs: La Buche de Noël (Vincent Patar & Stéphane Aubier)
Sacd-prijs: Mia (Wouter Bongaerts)

Internationale competitie

Grand Prix Anima: Futon (Yoriko Mizushiri)
Speciale vermelding: Marcel, King of Tervuren (Tom Schroeder)
Publieksprijs: Boles (Spela Cadez)

 

Maar net als vorige jaren vinden de festiviteiten niet enkel in Brussel plaats. Luik, Gent, Antwerpen, Charleroi, Namen, Bergen en ook Leuven verwelkomen deze krokusvakantie jong en oud met open armen, met in de voormiddag en vroege namiddag films voor het jonge volk en ‘s avonds animatie voor de volwassen liefhebbers. Van 28 februari tot 9 maart, met 15 langspelers en talloze kortfilms in première, is dit festival niet te missen. Dat ontging ook The Academy niet, want vanaf dit jaar is het festival officieel erkend voor de Oscars. Dat betekent dat de film die dit jaar voor Anima geselecteerd werd en door de jury met de Grand Prix bekroond wordt, in aanmerking komt voor de Oscars 2015 voor beste korte animatiefilm.

 

Goed om te weten: Kortfilm.be geeft tickets weg voor twee vertoningen op het festival.  KLIK HIER OM NAAR DE WEDSTRIJDPAGINA TE GAAN. 

 

 

Internationale kortfilmcompetitie

 

Voor aankomende editie pakt Anima uit met acht programma’s bestaande uit 69 internationale kortfilms: vier programma’s zijn gewijd aan professionele producties, twee aan studentenproducties. In de laatste twee compilaties komen films voor een jonger publiek aan bod. “De internationale kortfilmcompetitie is de ruggengraat van het festival. Dit jaar waren er niet minder dan acht programma’s nodig om een representatief overzicht te geven van de bruisende creativiteit en diversiteit bij zowel professionele filmmakers als studenten animatiefilm,” zo verklaart de festivalorganisatie. Meermaals wordt door hen benadrukt dat kortfilms de ideale vorm van animatie zijn, want ze geven dezelfde voldoening als een langspeler maar zijn minder op winst belust en staan dus dichter bij het oorspronkelijke idee van de maker.

  

Theodore Ushev duikt dit jaar weer op in het programma met Gloria Victoria, het sluitend deel van zijn trilogie (na Tower Bawher and Drux Flux). De van oorsprong Bulgaarse filmmaker is één van de genodigden en staat ook in het focus-programma van het festival. Op maandag 3 en zondag 6 maart zal hij zijn werk persoonlijk komen voorstellen. Bekijk de trailer van Gloria Victoria links boven.

 Een andere opmerkelijke film in het kortfilm-parcours is Spela Cadez’ Boles. Haar werk is zeer geconstrueerd met een duidelijke opzet en verhaal, dat tevens zeer persoonlijk en enorm grappig is. Hierboven rechts vind je een eerdere kortfilm van haar, Zasukanec (Mate to measure). Ook Byll Plympton werd dit jaar geselecteerd met zijn kortfilm Drunker than a Skunk. Nog een andere film van Plympton staat in de (ditmaal langspeelfilm-) competitie, Cheatin’, een liefdesverhaal zonder dialoog. Plympton zelf geeft een masterclass op het festival waarin hij terugblikt op zijn carrière als scenarist, animator, regisseur en producent.

 

Belgische kortfilms

‘Dit is Belgisch’, de nationale kortfilmcompetitie van het festival, is een selectie van 36 kortfilms opgedeeld in drie programma’s. De selectie bestaat uit films afkomstig van de Belgische scholen en studio’s, die duidelijk op volle toeren draaien. “De laatste jaren is in onze regio een constant toenemende bedrijvigheid in de korte animatiefilm merkbaar. Inhoudelijk gezien is het diversiteit troef, en dat is in deze drie programma’s met films van professionelen en studenten duidelijk te zien.”

 

Een groot deel van de selectie op het Internationaal Kortfilmfestival Leuven is terug te vinden in de selectie van Anima; Day_6011, Diamant, Live//Love//Like & Share, Nothing beside remains, Kassa 9, Dysilexie, Separated, I-Instruments, en tenslotte Mia van Wouter Bongaerts die de publieksprijs voor de Beste Vlaamse Animatiefilm in Leuven behaalde.

 

En verder…

Miyazaki’s lang verwachte laatste film The Wind Rises opent het festival op 28 februari, terwijl Benoît Chieuxs en Jacques-Rémy Girerds Tante Hilda! het festival afsluit. Girerd zal ook aanwezig zijn tijdens de vertoning. Dé meet and greet plek van het festival is Futuranima, een reeks van evenementen gaande van workshops tot “making-of’s”. Anima barst van randactiviteiten. Tal van workshops voor kinderen en concerten voor jong en oud, masterclasses, open screenings, enzovoort.
Eén van de belangrijkste evenementen is misschien wel de Animeernacht. Deze vindt plaats op zaterdag 8 maart vanaf 21u30. Drie exclusieve programma’s worden vertoond met vijftig gloednieuwe films, Quantess Combo’s en DJ Tallboy voorzien de avond van een muzikaal sfeertje en de festivalbars blijven de hele nacht open.

Tenslotte brengt Anima dit jaar twee DVD’s uit. Eén met al het beste van 2013 (Anima 9, een bespreking komt er snel aan) en een hoop bonusmateriaal, één volledig gewijd aan de grote oorlog, door de ogen van verschillende animatiemakers.

 

Voor meer informatie, tickets en het volledige programma: check www.animafestival.be


Joosje Hendrikx