Brussels Film Festival 2015

Het beste van de Europese film, dat is wat het Brusselse Film Festival u belooft te brengen. Dit jaar van 5 juni t.e.m. 12 juni in Flagey.

Op het programma van deze dertiende editie dus geen grote Amerikaanse of andere niet-Europese films. Wel een “momentopname van het beste wat de Europese cinema te bieden heeft”, met - uiteraard – een Europees competitieprogramma, maar ook vier panoramaprogramma’s, met o.m. de nieuwe film Wondrous Boccaccio van de Taviani-broers (Caesar must die, Padre Padrone).

 


les pigeons ça chie partout

 

 

In het kort op het langspeel-programma: avant premières van o.a. de Belgische coproductie Kidnapping Mr. Heineken en La loi du marché van Stéphane Brizé (tevens openingsfilm van het festival), een focus op Jacques Doillon, en een best of van de recente Belgische film in openluchtvertoning (o.a. Deux jours une nuit, Waste Land, Alléluia) en enkele professionele randactiviteiten (workshop scenario, speed dating music & film, …).

 

 


jay parmi les hommes

 

“We proberen om de nieuwste en origineelste auteursfilms op te sporen, alsook nieuwe filmmakers te vinden die dringend ontdekt moeten worden”, claimt het festival. Enneuuh: nieuwe filmmakers = kortfilms.

 

Short but Good: Short Film National Competition.

Meest opvallende selectie in de nationale kortfilmcompetitie is Koen – Ex Drummer - Mortier met zijn in 2014 afgewerkte kortfilm, Playing Away From Home. Die kortfilm maakt deel uit van het internationale filmproject ‘Short Plays’, waarin 32 filmmakers over de hele wereld een kortfilm maken over hoe voetbal wordt beleefd in verschillende culturen – in het teken van the World Cup in Brazilië afgelopen zomer. “De film gaat over een 70-jaar oude man die met zijn ene vrouw leeft – comfortabel, op zijn gemak - overdag, en met zijn andere, jongere vrouw ’s nachts. Hij kent niets in het huis van de jongere vrouw en voelt zich onzeker”, als metafoor voor voetbal.

Zeventien kortfilms, verdeeld in drie programma’s, strijden er voor twee prijzen: de Studio L’Equipe Award (€1500) en de UPCB/UBFP-UCC/ Cinelab Award (tevens € 1500)

Werden geselecteerd voor de nationale kortfilmcompetitie:

 

August [***] van Jeroen Perceval 

Wat een visueel bezwerend regiedebuut voor Jeroen Perceval, die in kortfilmland de laatste jaren onder regie van Robin Pront vooral lekker manische rollen neerzette – zijn en Matthias Schoenaerts’ opgefokte personages uit Injury Time denderen ons nog voor het netvlies.
Lees hier de volledige bespreking van de film.

 

Les Pécheresses [****] van Gerlando Infuso

Met een verleidelijke titel en een openingsfrase als “Il était une fois.. la femme” legt Gerlando Infuso de lat lekker hoog. Heerlijk hoe zijn typerende, instant herkenbare silicone poppen daar vervolgens met gemak overheen zweven in een heerlijk spektakel dat veel te snel voorbij vliegt.
Lees hier de volledige bespreking van de film.

 

Wien for Life [***] van Alidor Dolfing

De humor zit ‘m vooral in de details en dat de regisseurs weten wanneer ze moeten stoppen. Dat de makers geen beginners meer zijn, valt dus te merken.
Lees hier de volledige bespreking van de film.

 

In de naam van de Kater [***] van Thijs De Block

De apocalyps in uw achtertuin, zo kan je In de naam van de kater het best samenvatten. Thijs De Block brengt in zijn nieuwste project een ironische kijk op het leven, op goed en slecht en op het zoeken naar verlossing.
Lees hier de volledige bespreking van de film.

 

Août 1914 [*] van Fedrik De Beul

Août 1914 schrijft zich zowel in als uit de Wereldoorlog I-franchise. De Beul houdt het bij een simpel verhaal wat de film persoonlijkheid geeft.
Lees hier de volledige bespreking van de film.

 

De Smet [***] van Wim Geudens en Thomas Baerten

Deze film heeft alles voor elkaar, niet in het minst de absolute topcast: Sven De Ridder, Tom Audenaert en Stefaan Degand als de drie broers passen perfect bij elkaar.
Lees hier de volledige bespreking van de film.

 

Het Paradijs [**] van Laura Vandewynckel

Vandewynckel weet met haar rake beelden de dubbele betekenis van het paradijs treffend te vatten; de westerling pendelt met het grootste gemak tussen verschillende werelden op zoek naar zijn paradijs, de bewoners van dit zogenaamde paradijs moeten zich zien te redden in een gammele boot en hopen dat ze hun paradijs levend bereiken.
Lees hier de volledige bespreking van de film.

 

Perdition County [**] van Raphaël Crombez

De kijker zit tot over zijn oren in het verhaal en naarmate de film vordert verschuift de kijker naar het puntje van zijn stoel. Er is spanning, heldhaftigheid, er zijn goeie en slechte strijders én kwetsbare kinderen die gered moeten worden.
Lees hier de volledige bespreking van de film.

 

 

Verder nog:

UN PARFUM DE CITRON van Sarah Carlot Jaber
INEFFAÇABLE van Gregory Lecocq
ELENA vab Marie Le Floc’h & Gabriel Pinto Monteiro
LA GRAINE van Barney Frydman
PLAYING AWAY FROM HOME van Koen Mortier
LE SOMMEIL DES AMAZONES van Bérangère McNeese
LES PIGEONS ÇA CHIE PARTOUR van Fred De Loof
OLTAIRE van Jan Snoekx
JAY PARMI LES HOMMES van Zeno Graton

 

Vertoningen:

Short But Good 11/06 - 18.30 - Flagey 5
Short But Good 11/06 - 20.30 - Flagey 5
Short But Good 11/06 - 22.30 - Flagey 5

 

Meer info op www.brff.be


Sarah Skoric