Brussels Short Film Festival 2017

PALMARES 2017

 

INTERNATIONALE COMPETITIE
Grote Prijs Internationaal: Fatherland (Amikam Kovner)
Prijs van de Jury: Forfalne (Ole Sebastian Kåss)
Prijs voor Beste Actrice: Maria Grazia Di Meo in Still Pa Sett (Petter Holmsen)
Prijs voor Beste Acteur: Elias Holmen Sørensen in Stille Pa Sett (Peter Holmsen)
Prijs van het Publiek: La Convention de Genève (Benoit Martin)

 

Speciale Vermelding van de Jury: Scris/Nescris (Adrian Silisteanu)
Speciale Vermelding van de Jury: Chasse Royale (Lise Akoka, Romane Gueret)

 

 

NATIONALE COMPETITIE
Grote Prijs Nationaal: Ce qui demeure (Anne-Lise Morin)
Prijs van de Fédération Wallonie-Bruxelles: Etat d'alerte sa mère (Sébastien Petretti)
Prijs voor Beste Actrice: Ingrid Heiderscheidt in Calamity (Maxime Feyers, Séverine de Streyker)
Prijs voor Beste Acteur: Arend Pinoy in Dag Vreemde Man (Anthony Schatteman)
Prijs van het Publiek: Calamity (Maxime Feyers, Séverine De Streyker)

 

BeTV-prijs: Avec Thelma (Ann Sirot, Raphael Balboni)
Canal+ France-prijs: Downside Up (Peter Ghesquière)
La Trois-prijs: Marlon (Jessica Palud)
UPCB/UCC-Persprijs: Catherine (Britt Raes)

 

Speciale Vermelding van de Jury: Marlon (Jessica Palud)
Speciale Vermelding van de Fédération Wallonie-Bruxelles: Les Petites Mains (Rémi Allier)

 

 

NEXT GENERATION COMPETITIE
Grote Prijs: Die Last Der Erinnerung (Albert Meisl)
Prijs van de Fédération Wallonie-Bruxelles: No'ï (Aline Magrez)
Prijs van het Publiek: L'Indigestion (Mathilde Remy)
Prijs van het Internatinoale Publiek: Lazare (Tristan Lhomme)
Prijs van de Jongerenjury: Les Incapables (Roxanne Gaucherand)

 

Speciale Vermelding van de Jury: L'Indigestion (Mathilde Remy)
Speciale Vermelding voor een Acteur Nationaal: Thierry Counard in Jolis mômes (Thomas Xhignesse)
Speciale Vermelding voor een Acteur Internationaal: Victor Bonnel in Après le col d'Ispeguy (Patrick Vuittenez)

 

 

 

 

Tijd voor toeters en ballonnen! Het Brussels Short Film Festival mag dit jaar namelijk twintig kaarsjes uitblazen. Dat betekent niet alleen extra gezelligheid, maar ook extra veel films – inclusief een retrospectieve met een 'best of' van de afgelopen twintig jaar.

 

Van 27 april tot en met 7 mei kan je op verschillende hotspots in Brussel terecht voor de feesteditie van het Brusselse kortfilmfestival. In totaal worden zo maar liefst driehonderd films vertoond; een overvol programma dus. Voor wie nood heeft aan wat extra duiding highlighten wij met graagte enkele belangrijke titels en namen. Oja:
 

 

Zin in een namiddag of avondje kortfilms kijken? Wij geven drie duotickets weg voor een voorstelling naar keuze (uitgezonderd openings - en/of slotavond). Raadpleeg het volledige programma op de website van het festival en mail ons naar info@kortfilm.be met de vertoning van jouw voorkeur om kans te maken op een duoticket. #WINWINWIN

 

 

NATIONALE COMPETITIE

Op het festival is plaats voor maar liefst drie grote competities, waarvan de nationale competitie met haar 37 films eigenlijk nog de geringste is. De geselecteerde films dingen mee naar negen prijzen, waaronder de Grand Prix National, de prijs voor Beste Actrice, Beste Acteur en een Publieksprijs. Samen goed voor een geldsom van zo maar eventjes €22100,-.

 

In het lijstje herkennen we enkele Vlaamse films zoals Dag Vreemde Man van Anthony Schatteman, Vliegende Ratten van Emiel Sandtke (die ook meedingt binnen de studentencompetitie van het festival), het prachtige Perfect Darkness van Maaike Neuville, een herwerkte versie van Peter Ghesquière’s ijzersterke Downside Up en festival- & prijzenbeest Catherine van Britt Raes.

 

 


Les petites mains (dir. Rémi Allier)

 

 

Zij strijden mee voor een prijs in een wedstrijd die echter wel voornamelijk Franstalig kleurt. Zo belooft het festival ons ook nieuw werk van o.a. Benoit Feroumont (eerder Dji Vou Veu Volti, nu Le Lion et le singe), Frédéric Hainaut (eerder Pôle Sud, nu Le Marcheur), Raphal Balboni (eerder Les Habitants, nu samen met An Sirot Avec Thelma) en Rémi Allier (eerder Zinneke - dat de Juryprijs won op Film Fest Gent in 2013 - nu Les Petites Mains).

 

Maar ook met Les Tubes van Xavier Seron (Mauvaise Lune, L'ours noir) & Matthieu Donck, Le bruit du gris van Panique Au Village-topduo Vincent Patar & Stéphane Aubier, Kapitalistis van Pablo Munoz Gomez (Welkom) en Saint Hubert van Jules Comes (Dit is Ronald) verwelkomt het festival enkele oude bekende. Die laatste twee regisseurs slaan trouwens graag de handen in elkaar met Vlaamse topacteurs: Wim Willaert (Mont Blanc, Wien for life) en Tom Audenaert (De Smet) zie je in Gomez’ nieuwste prent, Wim Opbrouck (Dag Vreemde Man, Badpakje 46) en Wouter Hendrickx (Blue Monday, Wolfsmelk) dan weer in Comes’ laatste worp. Trouwens: Jules Comes won in 2013 al eens de hoofdprijs op het festival, benieuwd hoever hij het dit keer weet te schoppen.

 

 


Le film de l'été (dir. Emmanuel Marre)

 

 

Dat is alvast een handjevol veelbelovende films. Kijken wij persoonlijk nog naar uit: Le film de l'été van Emmaneul Marre (won de Grote Prijs op Clermont-Ferrand kortfilmfestival dit jaar en was ook te zien tijdens de Berlinale), Remember Me van Fabrice Murgia (ook geselecteerd in de Internationale Competitie van het festival), Girl Fact van Maël Lagadec, Corps van Benjamin d’Aoust, de sci-fi kortfilm Fugazi van Laurent Michelet en Ce qui demeure van regisseuse Anne-Lise Morin.

 

Voor wie alvast zin heeft in een voorsmaakje: #Burning van Nathalie André en Etat d’alerte sa mère van Sébastien Petretti zijn respectievelijk hier en hier al integraal te bekijken.

 

***

 

NEXT GENERATION

Voor de vijfde keer is er op het Brussels Short Film Festival ook plaats voor een Next Generation-competitie; ofte de studentenselectie. In dit programma komen studentenkortfilms van verschillende filmscholen vanover de hele wereld aan bod, al is meer dan de helft van de films (gelukkig) wel afkomstig vanuit ons eigen land.

 

Daar waar op het Internationaal Kortfilmfestival Leuven zo goed als enkel plaats is voor Vlaamse studentenkortfilms en daar waar op Film Fest Gent de plekjes danig beperkt zijn in kwantiteit, kan het Brussels Short Film Festival uitpakken met een brede (Vlaamse én Waalse), gevarieerde (docu-, fictie-, én animatiefilm) en uitgebreide (39 films!) selectie. De films zijn te ontdekken in zeven verschillende compilaties. Allen maken ze kans op zeven prijzen (waaronder twee Publieksprijzen en een prijs van een Jongerenjury).

 

 


Vliegende Ratten (dir. Emiel Sandtke)

 

 

Enkele titels herkennen we uit de Film Fest Gent-selectie van vorig jaar, zoals Vliegende Ratten van Emiel Sandtke (Sint-Lukas Brussel) dat ook in de Nationale Competitie geselecteerd werd, de korte docu Heimat van Sam Peeters (RITCS), het terecht met lof overladen Play Boys van Vincent Lynen (KASK) dat een belangrijke prijs won in Clermont-Ferrand én twee Waalse studentenkortfilms Jolis mômes (Thomas Xhignesse) en Ce qui échappe (Ely Chevillot).
Ook de RITCS-bachelorfilm On Attend van Dimitri Sterkens keurden we eerder al goed (de film werd ook geselecteerd voor de Internationale Competitie op het festival), net zoals het VAF Wildcardwinnende Kastaars van Jasmine Elsen (vorige maand nog te zien tijdens Shortscreen).

 

 


Paul est là (dir. Valentina Maurel)

 

 

Enkele veelbelovende Waalse studentenkortfilms waar wij reikhalzend naar uitkijken zijn dan weer Créatures van Camile Mol (IAD) (kijk hier een trailer), Paul est là van Valentina Maurel (IAD) dat dit jaar geselecteerd werd voor de Cinéfondation-sectie in Cannes, Les Dauphines van Juliette Klinke (IAD) dat te zien zal zijn op het prestigieuze filmfestival van Locarno, No’ï  een korte documentaire van Aline Magrez (INSAS) dat een prijs won op het Zwitserse Winterthur, Pour uné poignée de girolles van Julien Grande (La Cambre) dat eerder al vertoond werd tijdens FIFF in Namen en het Panam Anim-festival, Les incapables van Roxanne Gaucherand (INSAS) en Lulu van het regisseursduo Louise Denderen & Michiel Blanchart (IAD).

 

Gevestigde Waalse filmscholen zoals IAD, INSAS en La Cambre doen het met andere woorden erg goed op het BSFF. Maar ook enkele minder bekende Franstalige filmscholen zijn vertegenwoordigd, zoals La Haute École Albert Jacquard de Namur (met Kwek van Martin Colas, hier al volledig online te bekijken), La Haute École Libe de Bruxelles Ilya Prigogine (de korte documentaire XY van Justine Gramme) en SAE Institute (Spide dète van Paul Thoureau).

 

Naast voornamelijk Belgische kortfilms zijn er binnen de Next Generation-competitie ook studentenfilms te zien uit landen zoals Noorwegen, Israel, Duitsland en Canada.

 

***

 

INTERNATIONALE COMPETITIE

Uit net geen vierduizend (!) inzendingen uit 94 (!) verschillende landen, werden 58 films geselecteerd voor de Internationale Competitie. Opnieuw zijn er meerdere prijzen in de aanbieding, waaronder de Grand Prix International, de Juryprijs, twee Acteerprijzen én een Publieksprijs.

Deze competitie levert een bescheiden staalkaart af van films die het internationaal ver hebben geschopt. Dingde bijvoorbeeld mee naar een prijs binnen de Generation 14Plus-sectie in Berlijn: het straffe Colombiaanse El Edén van Andrés Ramírez Pulido (klik hier voor een teaser). Nog uit de Berlijn-stal komen twee kortfilms van Berlinale Talents-deelnemers: het Griekse Fox van Jacqueline Lentzou (goed voor een Juryprijs in Locarno) en het Ijslandse Cubs van Nanna Kristín Magnúsdóttir.

 

 


El Edén (dir. Andrés Ramírez Pulido)

 

 

Nieuw werk is er ook van Ross Hogg (eerder Isabella, nu Life Cycles) en Mélanie Laleu (eerder Les parapluies migrateurs, nu Noyade Interdite). Andere buitenlandse films om vast en zeker naar uit te kijken: The Silence (in Officiële Competitie in Cannes vorig jaar), La Convention de Genève (geselecteerd in Palm Springs), Que Vive L’Empereur (geselecteerd in Locarno), Chaise Royale (geselecteerd voor de Quinzaine des Réalisateurs in Cannes), het gewaagde Fucking Bunnies dat in Sundance in premiere ging, Second to None (geselecteerd in Toronto), festivalbeest Red Light (klik hier voor een teaser) en de films Goût Bacon, Bon Voyage, The Transfer die allen te zien waren op het recentste kortfilmfestival in Clermont-Ferrand.

 

***

 

En alsof dat alles niet genoeg is, presenteert het festival ook nog eens een best of van de afgelopen twintig jaar. Met vertoningen van bekroonde films zoals o.a. Badpakje 46, The Bloody Olive, Timecode en Suiker.

 

Aanvullend zijn er óók nog The Very Shorts (een compilatie van kortfilms die niet langer zijn dan vier minuten elk), de Courts Mais Trash (erg grappige, onafhankelijke en vaak quirky kortfilms - kinderen niet toegelaten), de Family Screenings (kinderen keihard wél toegelaten), de Funny Shorts (voor wie op zoek is naar de betere grap & grol - vrije toegang!) en enkele compilaties die focussen op kortfilms uit het Verenigde Koninkrijk (Brexit daargelaten).

 

Alle details over tickets & programmatie kan je checken via de website van het Brussels Short Film Festival.


Niels Putman