Courtisane 2006

Voor zijn vijfde editie palmt het eigenzinnige Courtisane festival voor de tweede keer de Gentse Vooruit in met een reeks kortfilmscreenings, tentoonstellingen, nieuwe media en audiovisuele performances. Het festival richt zich hoofdzakelijk op kortfilms van experimentele aard maar ook fictiefilms (Alice et Moi) of documentaires (winnaar van het Utrechtse Impakt festival Quoi de neuf docteur?), met een innovatieve visie op het medium krijgen een plaatsje.

 

PALMARES: winnaars juryprijzen

N 12°13,062’/W 001°32,619’ Extended

Mama van Glas

Induction

 

Dat Courtisane weigert in hokjes te denken weerspiegelt zich in het programma dat opnieuw werd opgebouwd rond thematische blokken die titels als ‘homecoming’, ‘still life’ of ‘thoughts and conversations’ meekregen. De Belgische producties die in de verschillende blokken opduiken nemen deel aan de competitie, met onder andere Mama van Glas, een nieuwe film van Nicolas Provost (Induction) en een vroegere van Fabio Wuytack: Two Hands. Ongetwijfeld ook erg leuk zijn Shining (Robert Riang) en Psycho(s): a live remix van Yuk-Yiu Ip, waarin respectievelijke klassiekers door de mangel gehaald worden. Hongkonger Yuk-Yiu Ip zal overigens ook zelf op het festival aanwezig zijn.

 

De nieuwe werken gaan tijdens het festival ook steeds een dialoog aan met het verleden. Zo zal er een screening plaatsvinden van de avant-garde film, Zorn’s Lemma van fotograaf en filmmaker Hollis Frampton. Verder ook nog een special rond de Franse pionier Jean Painlevé die in de jaren 1920-40 unieke documentaires maakte waarin hij zijn interesse in surrealisme, jazzmuziek en biologie combineerde. Het resultaat is een mix van poëtische, fascinerende en bevreemdende beelden over het leven onder en boven water.

 

Daarnaast wordt er ook nog een blok gewijd aan het jaren zeventig werk van Lilian Schwartz die met haar abstracte animaties als één van de eerste film, muziek en computer samenbracht. In de tentoonstelling "Anywhere, anyone" komen de kruisbestuivingen tussen film, video en beeldende kunst aan bod. Ook hier staat een thematische aanpak centraal, voor deze editie werd een groep internationale werken geselecteerd die focussen op vragen naar individuele versus collectieve identiteit.

 

Tenslotte zijn er nog een reeks concerten/performances gepland die samengesteld werd door het platform voor nieuwe muziek, (K-RAA-K)3. Hier kan je onder meer kennismaken met het Noorse Supersilent, die jazz en elektronische muziek combineren, of ontdekken wat de hele fuzz is rond die zgn. Buddhamachines (of Anti-ipod’s).

 

Het luik rond nieuwe media wordt verzorgd door Fricties, het platform voor mediakunst binnen Kunstencentrum Vooruit en pakt uit met een residentie van Avatar. Deze Québecoise organisatie is al dertien jaar actief in de audiovisuele en elektronische kunst. Het collectief experimenteert met geluidsinstallaties, performances, radiokunst en runt ook een lab waar ze gebruiksvriendelijke audiovisuele software ontwikkelen. In Gent stelt deze groep artiesten een parcours voor met hun strafste installaties van de voorbije jaren (net als "Anywhere, anyone" gratis te bezoeken). Kunstenaar Jocelyn Robert verzorgde ook een audiogids voor het Gentse: met een iPod die je aan de balie kan afhalen wordt je op een korte wandeling gestuurd langs drie locaties waarvoor Robert telkens een geluidscompositie creëerde.


Ils Huygens