Filem'On - Internationaal Filmfestival voor Jong Publiek 2017

 

Het 'Filem’On Internationaal Filmfestival voor Jong Publiek' in Brussel viert haar elfde verjaardag! Dat doet ze met een tiendaags festival voor scholen en families en meer dan honderddertig films voor een publiek van twee tot zestien jaar. Voor het eerst (!) zijn ook wij van de partij met een eigenzinnige en zéér straffe selectie van kortfilms uit het uitgebreide programma: de crème de la crème van het festival.

 

***
 

De 'Keuze van Kortfilm.be'

Op zaterdag 28 oktober (om 14u00) pakken we in Cinema Aventure (Brussel) uit met een kortfilmcompilatie “voor het hele gezin”: een reeks van zes kortfilms, van animatie over documentaire tot fictie - dat allemaal "voor alle leeftijden”. De ideale familie-uitstap om de herfstvakantie goed mee te beginnen.

 

Zin in? Wij hebben nog VIJF DUOTICKETS te geef voor deze kortfilmcompilatie. Mail als de bliksem naar info@kortfilm.be en maak kans!

 

 

FOX AND THE WHALE
dir. Robin Joseph, 12 min., Canada

 

Dit is het verhaal van een vos die achter een geheimzinnige walvis aangaat. Een wereldreis vol ontdekkingen; een animatietrip boordevol schoonheid, mysterie, abstractie en verwondering. Een prent die uitblinkt in minimalisme (het vosje) en gedetailleerde kunst (de decors) tegelijk. Deze kortfilm werd door de regisseur eigenhandig gefinancierd, maar reisde vervolgens wel de hele wereld rond langs tal van internationale festivals.

 

*

 

MRS. McCUTCHEON
dir. John Sheedy, 16 min., Australië
 

De tienjarige Tom, geboren in het verkeerde lichaam, kiest een nieuwe naam: Mevrouw McCutcheon – klaar voor de schoolfuif. Een prangend verhaal met een belangrijk thema, verpakt in een ontroerende en geestige film. Ook deze film ging al de wereld rond en won prijzen in Hamburg (Beste Kortfilm), Sao Paulo (Prijs van het Publiek) en Melbourne (Beste Australische Kortfilm).

 

*

 

MISHKA

dir. Eszter Janka, 4 min., Duitsland
 

Het verhaal over een ontmoeting en het vervullen van wensen. Een rode stip en het zwart van het universum. Een aandoenlijke, maar ook abstracte vertelling die ruimte laat voor de eigen verbeelding. Zonder dialoog. Bekijk hier een teaser van de film.

 

*

 

AU REVOIR BALTHAZAR
dir. Rafael Sommerhalder, 9 min., Zwitserland
 

Een vogelverschrikker, een storm, een gebroken been. Het geluid van een zeeschelp. Vertrekken en nooit terugkeren: deze korte animatefilm vertelt over de schone tocht van een ietwat krakkemikkige vogelverschrikker. Sommerhalders kortfilm is een waar prijzenbeest gebleken: de film won meer dan twintig prijzen en werd vertoond op nog eens drie keer zoveel festivals.

 

*

 

 

WIJ ZIJN MENSEN

dir. Nic Balthazar, 18 min., België
 

De nieuwe kortfilm & documentaire van regisseur Nic Balthazar vertelt de verhalen van jonge vluchtelingen en hun ervaringen. Over vroeger en over België. Ogenschijnlijk simpel, maar vooral een aangrijpend en bloedeerlijk docuportret.

 

 

*

 

 

 

SABAKU

dir. Marlies van der Wel, 2 min., Nederland
 

Wanneer Sabaku’s beste vriend Buffalo stert, moet hij een nieuwe vriend zien te vinden. Maar dat is niet altijd makkelijk. Een heerlijk, kort en krachtig animatiefilmpje. De film werd geselecteerd binnen de Generation KPlus-sectie van het filmfestival van Berlijn, waar het een Speciale Vermelding kreeg van de jury. Bekijk hier een trailer.

 

 

 

Verder ook nog

Naast onze eigen samenstelling, kan je op het festival nog van heel wat andere kortfilms gaan genieten. Kortfilms over coming-of-age bijvoorbeeld (dinsdag 31 oktober, met onder meer de winnaar van de Bronzen Studenten-Oscar van dit jaar Grijs is ook een kleur), Belgische kortfilms (dinsdag 31 oktober), “klein maar dappere” kortfilms (woensdag 1 november), korte films “puur natuur” (zondag 29 oktober, vrijdag 3 november) en ook documentaire kortfilms op vrijdag 3 november, met de nieuwste kortfilm van Frederike Migom (Si-G). Lees daarover hier een interview met de regisseuse.

 

Info en tickets via Filem'On.be.


Niels Putman