Filmfestival Oostende 2014

Als filmfan in september naar Oostende gaan, doe je waarschijnlijk niet om wat in het water te plonsen. Sinds 2007 huist de badplaats als nazomerse publiekstrekker haar eigen filmfestival, dat dit jaar plaatsvindt van 12 tot en met 20 september 2014. Vooral bekend als festival dat films van eigen bodem lauwert, maar met dit jaar ook een verrassend aantal sterke internationale titels. 

Zo opent de festivalweek met wijlen Philip Seymour Hoffmans laatste acteerprestatie - Anton Corbijns A Wanted Man - en komt Adrien Brody himself naar ons land afgezakt om de slotfilm voor te stellen, Paul Haggis' Third Person.
En kortfilm.be heeft wat tickets uit te delen voor FF Oostende. Meer daarover op onze wedstrijdpagina (klik)

 

De kortfilm als voorfilm

Maar het festival heeft naar goede gewoonte ook een hele lading kortfilms klaarstaan. Een twintigtal titels zijn daarbij te zien als voorfilm bij een langspeler en zes titels maken kans op de Ensor, de prijs voor Beste kortfilm van het jaar. Een snelle blik op het programma leert ons dat het festival gaat voor een soort van ‘Best of' van het afgelopen festivalseizoen, wat garant staat voor heel wat kwaliteit.

Zijn onder andere te zien op Filmfestival Oostende: Film Fest Gent-winnaar Zinneke, het muzikale Songs from the Outside (van de al even muzikale regisseurs Andrew en Michael Van Ostade en eerder te zien op het BIFFF), Neuville's Wildcardwinnende Sonnet 81 en het bizarre De Honger, dat deel uitmaakte van onze eigen Shortscreenselectie. 

Uiteraard kennen ook enkele nieuwe kortfilms hun première in Oostende. Om er een paar te noemen: De Hemel Geeft, Wie Vangt Die Heeft, van de Githa - kleindochter van Toon – Hermans en met in de hoofdrol Gene Bervoets. Dan is er ook nog Elephantus, met Koen De Graeve en Line Pillet, en het fijn klinkende Piss & Vinegar van Tatyana Beloy (haar regiedebuut) en Dirk Domen. Allen zijn te zien gekoppeld (en voorafgaand) aan de vertoning van een langspeelfilm. 

 

En nog, op een rijtje: 

Alice (Alyssa Bers), Alles komt terug (Eva Cools), Bad Hunter (Sahim Omar Kalifa), Blue Monday (Jelle Gordyn), The Lost Voice (Bavi Yassin), De Verzamelaar (Laurens Jans, Herman Van Den Bosch), De weg van alle vlees (Deben Van Dam), Diamant (Kris Mergan en Gert Vandenbroele), Emmenez-moi (Anthony Van Biervliet), Home (Dimitri Sterkens), Hunker (Harm Dens), Landside (Timo Vermeulen), Malakim (Frederike Migom), Perfect Kill (Pieter Vermeersch), Quartier Misère (Huyn Lories),  Schuld (Danielle Tucci), The Painting (Maxime Brulein), Volauvent (Isabel Bouttens), Welkom (Pablo Munoz Gomez), Wolfsmelk (Hans Vercauter)

 

Genomineerden voor Beste kortfilm (in de categorie animatie en fictie)

Onder leiding van voorzitter Hans Herbots, nomineerde de kortfilmjury uit het grote aantal inzendingen zes kortfilms die kans maken op een Ensorbeeldje. Opvallende afwezige bij de genomineerden (maar wel te zien als voorfilm) is De weg van alle vlees van Deben Van Dam. Na zijn première op het kortfilmfestival van Leuven rijgde de kortfilm  - met Sam Louwyck en Flor Decleir in de hoofrol - de ene prijs na de andere aaneen. Welke films wel werden genomineed voor de Ensors? Voor beste korte fictie lijkt, naast Chansons de Charlotte van Brian Windelinckx en Cadet van Kevin Meul, vooral Houses with Small Windows, dat ook een nominatie voor Beste Europese Kortfilm in de wacht sleepte, een grote kanshebber te zijn. 

Lees hier het Kortfilm.be-interview met regisseur Bülent Öztürk. 

In de categorie beste korte animatie (ook strijdend voor een Ensor) werden Mia van Wouter Bongaerts, Cornelis van Dennis van Hout en See Me Again van Roman Klochkov genomineerd. Klochkov kennen we van zijn veelvuldig bejubelde en geprijsde Natasha en The Administrators. De filmmaker ondergaat nu zijn muziekclip-ontmaagding door Kroese's See Me Again te voorzien van beelden.

 

 

Studentencompetitie

De Ensor-prijsuitreiking vindt plaats op 20 september en kunt u bovendien live volgen op Prime HD. Maar eerst is er op 18 september nog de derde filmprojectencompetitie. Hier mogen 25 studenten afkomstig uit de filmscholen KASK, RITS, Narafi, Sint-Lucas en Mad-Faculty hun geselecteerd filmproject voorleggen aan de jury. Er worden dan tien projecten geselecteerd die worden bekroond met een productiepremie van € 1000 .

Meer weten? Check de website van Filmfestival Oostende 


Jeroen Van Rossem