Filmfestival Oostende 2015: winnaars bekend

Veel bekends op het Filmfestival in Oostende dit jaar, dat dan wel het festivalseizoen op gang brengt maar ons vaak weinig nieuws, eerder een reprise van afgelopen jaar voorschotelt.

 


Copain

 

UPDATE WINNAARS: 

Ensor voor Beste Kortfilm Fictie
 L’infini van Lukas Dhondt

Ensor voor Beste Kortfilm Animatie
Het Paradijs van Laura Vandewynckel

BCS (Belgian Society of Cinematographers)- prijs voor Beste Kortfilm
Perdition County van Raphaël Crombez

 

Dit jaar van 11 tot en met 19 september "aan het strand" (lees: in de Kinepolis) "van Oostende", dixit Louis Neefs. Met op het langspeelfilmprogramma Terrence Malicks The Knight of Cups, Youth van Oscaarwinnaar Paolo Sorrentino en Sicario, de nieuwste film van Dennis Villeneuve. Maaike Cafmeyer mag dit jaar haar ‘Master Selection’ kiezen en ging voor enkele opvallende films als Adams æbler, Adaptation, Happiness en Ikiru.

 

LANG

Verder worden er fossielen opgegraven met Keet & Koen en de speurtocht naar Bassie en Adriaan, maakt Robert De Niro zichzelf belachelijk in The Intern en mag Matthias Schoenaerts andermaal een spierbundel spelen in Maryland. Maar bovenal: veel aandacht voor de Vlaamse film. Zo opent Lenny - L'Origine du monde [**], Dansen met Travolta [**], Dans met mij [**] - Van Wesemael het festival met haar langspeeldebuut Café Derby en kan je elke Ensorgenomineerde film (her)ontdekken, al kunnen er wel enkele vraagtekens geplaatst worden bij deze prijzen.

 

Maar belangrijker, staat er ook een mooie kortfilm selectie op het programma.

 

KOOORRRT

Net als vorige jaren, worden de kortfilms vertoond als voorprogramma, steeds voor een avant-première. Dit jaar werden er vijftien Vlaamsekortfilms werden geselecteerd als voorfilm, een soort van best of van 2015. 

 


August
 

 

Zo passeren festivalfavorieten In de Naam van de Kater van Thijs De Block, Perdition County van Rahpaël Combrez en L’infini van Lukas Dhont, goed voor de juryprijs op het IKL vorig jaar. Wannes Destoop, die succes oogstte met Badpakje 46, is ook van de partij met Billy the Bully. Acteur Jeroen Perceval waagde zijn kans als regisseur en de vruchten van zijn werk kan je ontdekken in zijn debuutfilm August.

 

In de naam van de kater van Thijs De Block [***]
De apocalyps in uw achtertuin, zo kan je In de naam van de kater het best samenvatten. Abraham (Flor Decleir) is een accordeonist met een kater, op zoek naar het volgende café waar hij moet optreden. Onderweg maakt hij kennis met een priester (Nico Sturm), een vegetarische houthakker (Dirk van Dijck),een cafébazin (Gert Portael) en een schaap (acteur onbekend), wiens leven hij allen verandert.

Lees hier de volledige recensie.
 

Perdition County van Raphaël Crombez (BE) [**]
Won niet enkel de VAF Wildcard 2014, maar ook Ciné Public 2015 en de persprijs op IKL 2014. Er is spanning, heldhaftigheid, er zijn goeie en slechte strijders én kwetsbare kinderen die gered moeten worden.

Lees hier de volledige recensie

 

L’Infini [**] van Lukas Dhont 
De innerlijke strijd van Oscar (sterke acteerprestaties van de jonge Leonard van Iseghem) wordt heel treffend weergegeven in momenten van vertedering en agressie.

Lees hier de volledige bespreking van de film. 

 

August van Jeroen Perceval [***]
August is ook een lust voor het oog - zoals in Maaike Neuvilles Sonnet 81 blijven volwassenen plakken aan de randen van het kader, dat ook soms letterlijk op zijn kop gaat staan om in te zoomen op de schaduwen van de rondwandelende kinderen.

Lees hier de volledige recensie

 

De enige twee animatiefilms van de partij zijn  Oma van Karolien Raeymaekers en het dystopische poppenspel The Mechanical Waltz van Julien Dykmans.

 

 

 

 

Verder op het programma: De Smet (Wim Geudens & Thomas Baerten), Het Paradijs (Laura Vandewynckel), De Vijver (Jeroen Dumoulein), Dissonant (Jurgen Willocx), Copain (Jan & Raf Roosens), Freebird (Nathan Horemans) en Het Geluk (Jan Van Dyck).

 

Ensors 2015

Elk filmfestival reikt graag prijzen uit, als de budgetten en sponosrt het toelaten, en het festival van Oostende vormt hier geen uitzondering op. Zes kortfilms werden geselecteerd en maken kans op de Prijs van de Beste Kortfilm. De gelukkigen zijn Het Geluk, L’infini, De Vijver, Oma, Het Paradijs en Mechanical Waltz.

 

De Vijver [**] van Jeroen Dumoulein 
Regisseur Jeroen Dumoulein weet de zwaarmoedige, kille sfeer met zijn beeldvoering en scenografie op een overtuigende manier voor ons te evoceren. 

Lees hier de volledige bespreking van de film.

 

Wie uiteindelijk het beeldje in de wacht zal slepen, wordt bepaald door een zeskoppige jury onder leiding van Cecilia Verheyden, die we vooral kennen van haar Calsberg reclames en de kortfilms Robyn O., Bluf en Ou Quoi.

 

 

Jonge Helden

Verder zet het festival ook enkele opkomende talenten in de schijnwerpers, gekozen door Master (of Mistress) Maaike Cafmeyer. Dit jaar viel de eer te beurt aan Wim Geudens, Flor Decleir en Aäron Roggeman.

 

 


Aäron Roggeman in Cadet
 

 

Regisseur en scenarioschrijver Wim Geudens beloftevolle carrière ging van start met Beats of Love, waarvoor hij de prijs voor het beste debuut in de wacht mocht slepen op het IKL 2012. Na Robbie Rocket werkte hij samen met Thomas Baerten aan De Smet, te zien op het festival. Ontdek hier wat ze ons wisten te vertellen over hun kortfilm: klik.

 

De Smet van Wim Geudens en Thomas Baerten [***]

Als het om een televisieserie ging zouden de fans menig oneliner kunnen quoten. Maar de humor zit niet enkel in de dialogen.
Lees hier de volledige recensie.

 

Voor acteur Flor Decleir zal het niet makkelijk zijn om in de voetsporen van zijn vader Jan te volgen, maar zijn rol in de kortfilm De Weg Van Alle Vlees van Deben Van Dam, goed voor de publieksprijs op het IKL 2013 kon hij zijn talent alvast etaleren.

De jonge Aäron Roggeman was al te zien in enkele minder bekende langspelers als Booster en My First Highway, maar zal hier vooral bekend zijn voor zijn rol in Cadet van Kevin Meul.

Wie meer wilt weten over het festival en alle praktische info, kan zoals steeds terecht op http://www.filmfestivaloostende.be/


Jeroen Van Rossem