Gent maakt kortfilmprijzen bekend

Zaterdag 13 oktober werden op het Filmfestival van Gent de winnaars van de Ace Competitie voor Vlaamse Studentenkortfilm en de Belgische Kortfilmcompetitie bekendgemaakt. De prijsuitreiking werd bijgewoond door Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux en Staatssecretaris Bruno Tuybens.

 

PALMARES

Beste Belgische kortfilm: Personal Spectator, Emmanuel Jesper

Eervolle vermelding: Zoë, Dorothee Van Den Berghe

Beste studentenfilm: Juliette, Nathalie Teirlinck (KASK)

Eervolle vermelding: Yves, Joost Jansen

UIP Prijs voor Beste Europese Kortfilm: Raak, Hanro Smitsman

 

De beste prijs voor de studentenfilms ging naar Nathalie Teirlinck (Kask) met Juliette. De jury omschreef de film als een "coherent visueel gedicht". De prijs bedroeg een premie van 2.000 euro cash en 7.500 euro postproductiefaciliteiten bij ACE Digital House. Teirlinck won vorig jaar ook al de studentenprijs met het gevoelige portret Anemoon, toen nog als derdejaarsstudente.

 

Een eervolle vermelding van de jury ging naar Yves van Joost Jansen voor zijn "originele mix van documentaire, animatie en live-action". De jury bestond uit Stefaan Rycken, Ludo Luyckx, Jan Temmerman, Geoffrey Enthoven en Natali Broods, die ook even op het podium stapte om in de plaats van de afwezige Dorothée van den Berghe een eervolle vermelding voor Zoë te ontvangen.

 

De Jury voor Beste Belgische Kortfilm bestond uit Chantal Krakowski, Steven Tuffin, Raoul Servais, Miel Van Hoogenbemt, Chris Craps, Philippe Reynaert, Pierre Drouot en Nicolas Crousse. Zij kozen Emmanuel Jesper's Personal Spectator als winnaar. De film is een Waals-Vlaamse-Britse productie, met Engelse acteurs. De prijs was een geldsom van 5.000 euro. Volgens de jury, "omwille van de sterke thematiek en originele invalshoek gediend door een discrete doch doortastende mise-en-scène,een film die de macht, de kracht en de invloed van de blik, van het kijken blootlegt". Jespers scoorde met zijn film al op het Media 10/10 festival, maar won ook drie prijzen in de VS. Ook zijn vorige kortfilm The Last Dream (2000) scoorde erg goed in binnen en buitenland.

 

Een eervolle vermelding van de jury ging naar Dorothee Van Den Berghe voor Zoë omwille van haar vernuftige regie, aldus juryvoorzitter Raoul Servais. “In een film van 12 minuten slaagt ze erin om de laatste tien minuten van een relatie te tonen en een beeld te schetsen van de relatie zelf.”

 

Andere films die in het programma van de nationale competitie zaten waren Les Corps silencieux (Luz Diaz), A Day In A Life (Nicolas Daenens), Dernier Voyage (Pierre Duculot), L’Evasion (Arnaud Demuynck), Hartslagen (Vincent Coen & Sebastiaan Lagrou), Moment de Gloire (Hendrik Moonen) en Mompelaar (Marc Roels & Wim Reygaert).

 

De winnaar van de Europese kortfilmcompetitie Prix UIP werd op woensdag 17 oktober om 12u in het stadhuis van Gent bekendgemaakt. De UIP competitie is een Europese wedstrijd die kortfilmmakers een duwtje in de rug wil geven. Lokale festivals reiken een prijs uit aan de film die daardoor ook genomineerd wordt door de overkoepelende UIP Prijs voor Beste Europese Kortfilm. Films die meedingen dit jaar waren o.a. Un Homme à la Mer (Antoine Colomb), Last Night (Abi van Walsum). De prijs werd toegekend aan Gouden Beer winnaar Raak van Hanro Smitsman (lees hier het kortfilm.be interview met Hanro Smitsman. Naast 2.000 euro aan prijzengeld heeft Smitsman hierdoor ook een nominatie voor de Prix UIP for Best European Short op zak met een prijzenpot van 10.000 euro.

 

Daarnaast wordt ook een selectie vertoond van hoogtepunten uit de editie van vorig jaar met o.m. Dreams and Desires - Family Ties van Joanna Quinn, Dad (Daniel Mulloy), Plot Point (Nicolas Provost) en Adjustment (Ian Mackinnon).

 

Lees meer over de langspeelfilms op het Filmfestival van Gent op Kutsite!

 

Check hier de review van het video- en installatieparcours dat in het kader van het Festival opgesteld staat in de Vooruit.


Ils Huygens