IKL 2013

De 19de editie van het Internationale Kortfilmfestival Leuven (van 29 november t.e.m. 7 december) belooft alweer een eclectische mengeling kortfilms: van films die dit jaar al wat (internationale) festivals aanknoopten tot een aantal wereldpremières. Van animatie tot experimenteel. Van kinderfilm tot erotische stopmotion. Uit meer dan duizenden inzendingen kregen zo’n 270 kortfilms een plekje op het programma. Een overzicht.

 

PALMARES 

VLAAMSE KORTFILMCOMPETITIE FICTIE
Prijs van de Jury: De Weg van Alle Vlees (Deben Van Dam)
Prijs voor het Beste Debuut: Sonnet 81 (Maaike Neuville)
Prijs van het Publiek: De Weg van Alle Vlees (Deben Van Dam)

 

VLAAMSE KORTFILMCOMPETITIE ANIMATIE

Prijs van het Publiek: Mia (Wouter Bongaerts)

 

EUROPESE KORTFILMCOMPETITIE
Prijs van de Jury: La Fugue (Jean-Bernard Marlin)
Prijs van het Publiek: Géraldine Je t' Aime (Emmanuel Courcol)

 

HUMO Award: De Weg van Alle Vlees (Deben Van Dam)
ShortsTV Award: Frederike Migom

 

VAF WILDCARDS
Voor de winnaars van de VAF Wildcards 2013: lees het overzicht hier.

 

Allereerst: voor een best of-compilatie van IKL 2013 stipt u best vrijdag 6 december aan in uw agenda. Dan vindt de Kortfilm.be-avond plaats, waar wij onze zes favorieten vertonen, in aanwezigheid van de regisseurs. Op onze Facebookpagina vind je meer info over plaats, uur en programma.

 

KORTFILM.BE HOUDT JE UP-TO-DATE

Gedurende het hele festival zullen wij onze lezers voorzien van interviews met bekende en minder bekende filmmakers, juryleden e.a. Geraak je zelf niet tot op de festivalsite? Kijk dan vanuit je stoel mee naar onze videoverslagen. Besprekingen van nieuwe kortfilms zullen dagelijks geüpload worden. Stay tuned!

 

Bekijk hier al de videoverslagen en interviews van IKL 2013

Bekijk/Lees hier alvast onze interviews met deze geselecteerde filmmakers:

Rémi Allier (Zinneke)

Deben Van Dam (De weg van alle vlees)

Bülent Öztürk (Houses with Small Windows)

Gudmundur Arnar Gudmunsson  (Whale Valley)

 

VLAAMSE COMPETITIE VOOR KORTE FICTIEFILMS

 

- Prijs van de Jury (Academy Award Qualifying Prize)
- Prijs van het Publiek
- Prijs voor het Beste Debuut

 

Binnen de Vlaamse Competitie voor Fictiefilms zijn er 22 titels, in vier programma’s, die strijden voor de publieksprijs, voor de prijs voor het beste debuut, of voor de felbegeerde Prijs van de Jury. Die laatste prijs zet de film immers automatisch op de longlist voor de Oscars in 2015, want sinds vorig jaar is het IKL een Academy Award Qualifying Festival. 

 

Hier enkele bekende namen zoals Bülent Öztürk, die met zijn Houses with Small Windows eerder dit jaar al de prijs voor Beste Europese kortfilm won in Venetië (lees hier voor het interview met de regisseur). Ook actrice Maaike Neuville springt voor de tweede maal van voor naar achter de camera en toont haar viersterren-afstudeerfilm Sonnet 81. Daarnaast is er winnaar van de IKL-Juryprijs 2012 (voor The Importance of Sweet and Salt) Benoit De Clerck, die in wereldpremière z’n nieuwste creatie De Honger voorstelt.

Nog in wereldpremière gaat Cadet van Kevin Meul, die eerder met Het Bijzondere Leven van Rocky De Vlaeminck in 2010 de Publieksprijs op het IKL won. 

En verder binnen de Vlaamse fictiecompetitie? Wolfsmelk van Hans Vercauter, dat ondertussen de festivalselecties op een stevig tempo aan elkaar rijgt, en Lilith van Maxim Stollenwerk, die met z’n vorige film – het Cronenbergiaanse Karkas – een Méliès d’Argent won op het BIFFF in 2012.

Tot slot ook nog Bad Hunter van Sahim Omar Kalifa. Kalifa’s films waren in de voorbije edities van het IKL al regelmatig te zien, en de Belgisch-Koerdische regisseur is gedurende deze editie ook Artist in Focus. Dus: vier kortfilms (Bad HunterNanLand of the Heroes en Baghdad Messi) van zijn hand worden dan in één programma vertoond.

 

VLAAMSE COMPETITIE VOOR ANIMATIEFILMS

 

- Prijs van het Publiek

 

In twee programma’s bundelt het IKL twintig korte animaties van eigen bodem. Daaronder enkel afstudeerwerken, waaronder het Urban Photography-project Nothing beside Remains (Bob Thissen) en het van klei gemaakte verkoopstertje en haar realistische mimes van Anna Heuninck (met Kassa 9, foto links). Raf Wathion kennen we dan weer als videoclipmaker voor o.a. Hooverphonic, en brengt met Day_6011 een Robottragedie, dat zijn première kende op La Shorts Fest.

 

Wouter Bongaerts - die het enkele maanden geleden “op den televies” nog had over het succes van de Belgische animatiefilm - brengt na Mouse for Sale (eerste Wildcard ooit voor een animatiefilm), zijn nieuwe schattige animatiefilm Mia. Ook Het lijden van de jonge Wagner charmeert, maar dan door de humor en MS Paintesque weergave van Wagners jeugd. En Hilere levert na de Ketnetprijs 2012 Snap weer een eigenzinnige kleurrijk animatiefiguur af met Kookoo.

 

EUROPESE KORTFILMCOMPETITIE

 

- Prijs van de Jury (Academy Award Qualifying Prize)
- Prijs van het Publiek

 

Brits regisseur Simon Ellis, graag geziene IKL-gast én jurylid tijdens deze editie, is met zijn Stew & Punch ook in de running voor een van de prijzen binnen het Europe in Shorts programma, dat onderverdeeld is in acht min of meer thematische categorieën.

 

Binnen datzelfde programma kan je Avant que de tout perdre van Xavier Legrand bekijken, dat begin dit jaar de Grand Prix op de nationale competitie in Clermont-Ferrand won én nu ook geselecteerd werd voor de Academy Awards-shortlist. Whale Valley van de IJslandse Gudmundur Arnar Gudmunsson – de film stond dit jaar ook geprogrammeerd op Film Fest Gent – mocht in Cannes rekenen op een eervolle vermelding. Lees hier het interview dat we hadden met Gudmundsson.
De Noorse Gunhild Enger – met Premature (winnaar van de IKL-Juryprijs in 2012) ook geselecteerd voor de Kortfilm.be-avond – stuurde haar recentste kortfilm A Simpler Life naar de competitie. 

 

Daarnaast nog twee Belgische films op de lijst: Intus, de ietwat bevreemdende, Old Boyishe thriller van Gary Seghers, met Jérémie Renier én de winnaar van de Studentenkortfilmcompetitie op Film Fest Gent, Zinneke van Rémi Allier (herlees hier het interview met Allier).

 

BUITEN COMPETITIE

 

Het IKL stelt naar goede gewoonte ook een aantal programma’s buiten competitie samen. Twee jaar geleden was er al ‘Milestones in Short Film History’. Dit jaar breit het festival een vervolg aan deze reeks met het programma ‘A Short History of Belgian Cinema’.

 

Enkele van de hoogvliegers die u kan gaan bekijken: Chromophobia van Raoul Servais, die in 1966 de Gouden Leeuw op Venetië won, Een Griekse Tragedie van Nicole Van Goethem, goed voor een Oscar voor Beste Korte Animatie in 1986, en Carlo, Michael - Rundskop - Roskams eerste kortfilm.

 

Ruimte voor experiment is er in The Labo: met o.a. Belgische trots Nicolas Provosts Plot Point #3: Tokyo Giants. Of Funny Games Ghost, waarin Haneke's Amerikaanse én Oostenrijkse Funny Games-versies synchroon en transparant op elkaar worden vertoond. Voorts is er nog MeTube: August Sings Carman ‘Habanera’, de videoclip die uitgroeide tot een waar internetfenomeen, en het grauwe Harmony Korine-achtige The River van de Australische Tarquin Netherway, eerder dit jaar ook te zien op Clermont-Ferrand.

 

Oscar buzz ten top nu IKL-winnaars van zowel de Vlaamse als de Europese Juryprijs automatisch op de longlist terecht komen. Het festival wijdt ook een programma aan de genomineerden van vorig jaar, ‘Oscar Shorts’, waaronder uiteraard de Belgische nominé Dood van een Schaduw van Tom Van Avermaet en de uiteindelijke Oscarwinnaar Curfew.

 

In ‘Animation Nations’ krijgen we het beste van korte animatiefilm uit 2013 voorgeschoteld: met o.a. Paperman, een tussendoortje van de Walt Disney Studios, die voor de gelegenheid nog eens uitpakken met een handgetekende film, en Subconscious Password, alweer een film die het tot de shortlist schopt van de Oscars 2013.

 

Dan zijn er nog de programma’s ‘Kortfilms voor Kinderen’, waarin alle filmpjes van de DVD-box Het Verloren Vriendje te bekijken zijn (met onze favoriet Bottle), en ‘All About Sex’, dat inzoomt op seks, erotiek en liefde met o.m. Love You More van Sam Taylor-Wood, de filmmaakster die zich tegenwoordig opmaakt om de filmversie van 50 Shades of Grey te regisseren, en de animatiefilm die u eerder dit jaar o.a. op Anima kon zien: Tram, van Michaela Pavlatova.

 

Tot slot is er het programma ‘Norsk Kort’, waarin IKL inzoomt op de Noorse kortfilms, waaronder Joachim Triers (Reprise en Oslo, 31. August) bevreemdende Procter uit 2002, Bobbie Peers sciencefictionfilm Sniffer, die in 2006 de Palme d’Or won op Cannes, en Tuba Atlantic, de afstudeerfilm van Hallvar Witzø waarvoor hij beloond werd met zowel een Student Oscar als een Oscarnominatie voor Beste Korte Fictiefilm.

 

Voor meer informatie over de Noorse cinema: lees ons dossier The New Norwave: Het optimisme van de Noorse cinema.

 

PROFESSIONELE ACTIVITEITEN

 

Het Kortfilmfestival brengt niet enkel filmmakers in een competitie, maar brengt hen ook in een samenwerking. Er worden workshops georganiseerd (zoals het atelier kortfilm met Simon Ellis), Masterclasses- en talks (van o.a. Trey Ellis en Erik van Looy), een pitching en scenaristen speeddate.

 

Voor meer info over de professionele activiteiten op Kortfilmfestival Leuven: klik hier.

 

MEER INFO...

 

... over de Kortfilm.be-avond, die tijdens en op het festival doorgaat, vind je op onze wedstrijdpagina en op onze Facebookpagina.

... over het festivalprogramma en -tickets vind je op de website van het Internationale Kortfilmfestival Leuven.

... over de Noorse cinema vind je in ons dossier  The New Norwave: Het optimisme van de Noorse cinema.

 


Géraldine Beeckman