Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2014

PALMARES 2014

VLAAMSE KORTFILMCOMPETITIE FICTIE 
Prijs van de Jury: L'Infini (Lukas Dhont) 
Prijs voor het Beste Debuut: Le Pli dans l'Espace (Ann-Julie Vervaeke) 
Prijs van het Publiek: De Smet (Wim Geudens en Thomas Baerten) 

 

VLAAMSE KORTFILMCOMPETITIE ANIMATIE
Prijs van het Publiek: Oma (Karolien Raeymaekers)

 

EUROPESE KORTFILMCOMPETITIE
Prijs van de Jury: It Can Pass Through the Wall (Radu Jude)
Prijs van het Publiek: Discpline (Christophe M. Saber)

 

TE GAST
HUMO Award: De Smet (Wim Geudens en Thomas Baerten)
Pitch Award: Mieke Briers, Alidor Dolfing
Persprijs: Perdition County (Raphaël Crombez)

 

VAF WILDCARDS
Fictie: Perdition County (Raphaël Crombez), Hitorikko (Miwako Van Weyenberg)
Documentaire: Manhattan, Brussels (Kwinten Gernay), Kosmos (Ruben Desiere)
Animatie: Het Paradijs (Laura Vandewynckel)
Filmlab: On Difference As Such (Christina Stuhlberger)  

 

 

Twerkin’ our asses off om onze fans een even gevulde kortfilm-negendaagse – het lijkt bijna een scoutskamp - te bezorgen als vorig jaar. Dat is wat uw geliefde redactie beoogt. Want wie zich hethilarische guerrilla-filmpje tijdens de prijsuitreiking van vorig jaar nog herinnert, weet wat dit jaar te verwachten van onze 24/7-présence op het Internationaal Kortfilmfestival Leuven. Vibrante videoreportages, integere interviews, dodelijke dossiers en ... urhm… bekgegrofte besprekingen?

 

Wat de vakbondslui noch Coucke-adepten weten, is dat het epicentrum van hun zogezegde hete herfst zich ter hoogte van Leuven bevindt. Van 28 november t.e.m. 6 december worden er 208 kortfilms vertoond, gebundeld in verschillende programmaluiken, waarvan 101 films in competitie. Winnaars van de Vlaamse competitie voor fictiefilms en Europese kortfilmcompetitie strijden voor een mogelijke Oscar kwalificatie.

 

MAAR DE BESTE FILMS, althans volgens ons, KAN U GEWOON OOK OP ÉÉN AVOND BEKIJKEN. Verzameld, heet dat dan, want naar goede traditie reserveren wij één zaal, één avond lang voor een Best of van het festival.  Dit jaar gaat de KORTFILM.BE-avond door op vrijdag 5 december, om 19u30. In aanwezigheid van regisseurs en acteurs. 

 


 Tickets zijn vooralsnog gratis, maar wacht niet te lang want plaatsen zijn beperkt. MEER INFO EN TICKETS via deze link

 

 

Voor de rest: recensies, interviews en video’s worden gedurende het hele festival geüpload. Dus: Stay Tuned. Niet door een tijgervelleke rondom je autostuur te draperen of met terugdraaiende velgen rond te cruisen. Wel door ons te volgen, niet enkel via de website, maar ook via onze Facebookpagina of YouTubekanaal.

 

Het programma van IKL is reeds een tijdje bekend. Veel keuze, wij geven u hieronder alvast enkele favorieten mee. Een overzicht.

 

 

VLAAMSE COMPETITE VOOR FICTIE 

De Smet van Wim Geudens en Thomas Baerten werd ook geselecteerd voor de Humo-award en we snappen wel waarom: hoe een nieuwe overbuurvrouw de dagelijkse routine én kaartvriendschap van drie stoemp-met-worst-etende dorpse mannen verbreekt is … droogkomisch, gewenst voer voor de Vlaamse filmliefhebber slash Humo-satiricus. Wat betreft Wien For Life van’t zelfde.

 

 

Perdition County was reeds favoriet op de eindwerkenvertoning van Sint-Lukas, uitmuntend in beeld, want “buitengewoon professioneel zet Crombez een typisch Hollywoodiaans verhaal neer waarbij een strijder het slagveld ontvlucht en op twee kinderen botst” (lees hier de volledige bespreking van de film).

De Vijver is dan weer origineel qua opzet: een Vlaamse horrorfilm over … een vijver (maar wat er daar aan scheelt, dat verklappen we niet). In de naam van de Kater gaat, ons inziens, in de voetsporen treden van 2013’s De weg van alle vlees. En dat komt niet enkel door Flor Decleir.

 

 

Enkele oudgedienden melden zich met een nieuwe kortfilm: Jan & Raf Roosens leveren nà Rotkop in 2012 nu Copain af. Deze maal geen tiener- maar wel jongvolwassenenproblematiek; wederom in een realistisch, sober kader. Wannes De Stoop won in 2011 nog de juryprijs op het filmfestival van Cannes, met Badpakje 46. Dit jaar is niet enkel zijn nieuwe kortfilm Billy The Bully geselecteerd voor IKL, je kan er ook al zijn oudere films herbekijken want de jonge regisseur is artist in focus dit jaar.

 

 

VLAAMSE COMPETITIE VOOR ANIMATIE

Oma van Karolien Raeymaekers ging na release viraal en schopte het tot in kranten en tot beeldschermen wereldwijd. Hondenleven van Pieter Vandenabeele is clever qua insteek (als het baasje van huis is danst de hond op tafel), Voorbijgem is een beetje conform Het Lijden van de jonge Wagner: grofgebekt en –getekend, plat, grappig … al mist het de onderbouw die we nog bij Wagner zagen.

 

   

 

En Roman Klochkov bewijst weer maar eens een van de spilfiguren te zijn van de Vlaamse animatiescène door de nominatie van zijn muziekclip-ontmaagding, de animatieclip voor Kroese's See Me Again.… 

 

 

EUROPESE COMPETITIE

In de Europese competitie … herkennen we Guðmundur Arnar Guðmundsson, die we vorig jaar nog spraken naar aanleiding van zijn speciale vermelding op Cannes voor Whale Valley (lees hier het interview).

 

Het Franse Tant qu’il nous reste des fusils à pompe  won eerder dit jaar de Gouden Beer op het Berlijnse Filmfestival. Nog aan te raden: de komische ontvoering in Keeping up with the Joneses, Laura Wandels Cannesgeselecteerde Les Corps étrangersSolo Rex met Wim Willaert in’t Frans, The Chickenover een kip ten tijde van de Balkanoorlog (een apart programma wordt trouwens voorzien voor Balkan Shorts), het Nederlandse Onno de Onwetende en het Scandinavisch aandoende (doch?) erg grappigeVon Faltbooten und heringen .

 

 

Zeer de moeite is It can pass through the Wall, een Roemeense film geschoten in één take, met als focus een zesjarig meisje dat stiekem het gesprek van haar Backgammon spelende grootvader opvangt. En nog een tip: Money Back, Please van Even Hafnor, dat een op afstand gefilmde, bijna rapporterende docufictie is over een “situation” in een Noors shopping centrum.

 

 

VERDER 

The Labo ... staat voor experimenteel, en dat kan inhoudelijk of vormelijk zijn. Wat betreft het vormelijke zijn vooral We’ll become Oil van Mihai Grecu en Metacinéma Aplliqué het vermelden waard. EnRecycled, de kortfilm die aansluit bij de expo die aansluit bij … de vondst van 3000 oude dia’s op een Chinese stortplaats. En boven al bewijst Rush Hour dat een origineel, eenzijdig idee een film al even uniek kan maken. Ook al duurt dat maar een minuut.

 

Animation Nations .. belooft ons dan weer het beste van animatie internationaal. The Planets is een grappig, muzikaal maar vooral felgekleurde blik op twaalf werelden, Les Pecheresses van Gerlando Infuso werd door onze redacteur bij de avant première dan weer bestempeld als het beste van zijn (poppen-)werk, want “dit werk durft meer, heeft hardere humor en opzwepender muziek. Dat leidt tot een artisanaal meesterwerkje, een absolute must-see”.

 

Choir Tour en Wind zijn beiden 4- tot 5-minuten durende, knappe en slimme animaties zonder dialogen. Ook Oscarwinnaar Mr. Hublot  werd in het Animation Nations programma opgenomen.

 

Na de bioscoopreleases én –successen van Lucy en Interstellar afgelopen jaar weze het duidelijk: science fiction boert goed. Ook daarvoor is er plaats op IKL, met name in het genre-programma Life is … Sci-Fi (met o.a. de short mock Alive in Joburg en het bijna feeërieke Giant God Warrior appears in Tokyo).

 

De films binnen de aansluitende luiken Life is … Scary, Life is … comedy en Life is … Love zijn iets minder het vermelden waard.

 


Een goedgevuld programma, dat voorzeker. Goed voor 161,7 uur aan kortfilms, en dat is dan nog zonder de speciale vertoningen (de Kortfilm.be-avond, evenals de Humo- en Canvas-avond ) én zonder de workshops, openings- en slotavond gerekend.

Over rekenen gesproken, 161,7 uur is dus ook goed voor eigenlijk 161,7 maal 60 dus 9702 minuten kortfilm dat gelijk staat aan 646,8 kwartieren aan kortfilm of ook wel 646,8 maal 2 gedeeld door … uhm… stop.

 

Check het volledige programma op www.kortfilmfestival.be


Sarah Skoric