Razor Reel Flanders Film Festival 2017

 

 

Deze week gaat het Razor Reel Fantastic Film Festival opnieuw van start. Wie zin heeft is een stevig potje griezelen voor en tijdens Halloween zakt dus best even af richting Brugge. Het festival is trouwens toe aan zijn tiende verjaardag - reden voor een klein cultfeestje dus.

 

Net als het BIFFF en Offscreen, focust Razor Reel zich op cultfilms en het betere genrewerk. Thriller, horror, science-fiction, fantasy… Noem maar op: het komt aan bod op dit Brugse dfestival. Elk jaar zet het festival ook enkele straffe kortfilms in de kijker. Uit een voorselectie van maar liefst vijfhonderd kortfilms werden er uiteindelijk 38 geselecteerd - afkomstig uit niet minder dan 12 landen. Bijkomend weetje: alle kortfilmblokken op het festival zijn gratis!

 

 


Sound from the Deep (dir. Joonas Allonen & Antti Laakso) [TRAILER]

 

 

THE CALL OF CTHULHU

De aftrap van het kortfilmprogramma wordt op stijlvolle manier gegeven met een ode aan H.P. Lovecraft en zijn Cthulhu-mythos. Liefhebbers kunnen er hun hart ophalen aan het Amerikaanse The Call of Charlie van Nick Spooner en Sound from the Deep van het Finse duo Joonas Allonen and Antti Laakso. Iä! Iä! Cthulhu fhtagn!

 

 


Bye bye baby van de Spaanse Pablo S. Pastor maakt kans op een Zilveren Méliès.
 

 

 

ZILVEREN MÉLIÈS-COMPETITIE

Net als het BIFFF is ook Razor Reel lid van de European Fantastic Film Festival Federation (EFFFF). Dit wil zeggen dat het festival zijn Zilveren Méliès voor beste kortfilm mag inzenden voor de Gouden Méliès in Sitges. Dit jaar zijn er zeven kortfilms die meedingen naar deze begeerde prijs:

 

 

- Petul (dir. Charles Cheval, Frankrijk, 15 min.)

- Bye Bye Baby (dir. Pablo S. Pastor, Spanje, 15 min.)

- The Day Mum Became a Monster (dir. Josephine Hopkins, Frankrijk, 23 min.)

- Who’s Who In Mycology (dir. Marie Dvorakova, Tjsechië, 15 min.)

- Nimmer (dir. Lieven Vanhove, België, 15 min.)

- Waste (dir. Alejo Levis & Laura Sister, Spanje, 17 min.)

- Behind (dir. Angel Gómez Hernández, Spanje, 15 min.)

 

 

 


Petul [boven] van de Franse regisseur Charles Cheval &
Who's Who in Mycology [onder] van de Tjeschische Marie Dvorakova
maken beiden kans op een Zilveren Méliès.

 

 

Hoewel dit alles heel wat lekkers belooft, is het vooral uitkijken naar Petul (waarin een knaagdier zich verzet tegen de wreedheid van de mens, klik hier voor een trailer) en Who’s Who In Mycology (een film met schimmels in de hoofdrol en die een Student Academy Award in de wacht sleepte, klik hier voor een trailer).

 

 

LES FILMS DE LA MOUCHE

Op Halloween staat het werk van het Franse collectief Les Films de la Mouche in de spotlights. Dit collectief bestaat uit drie recent afgestudeerde filmmakers van het ESRA Instituut in Parijs (École Supérieure de Réalisation Audiovisuelle): Josephine Hopkins, Rémy Barbe, en Joseph Bouquin.

 

Naast het eerdergenoemde The Day My Mother Became a Monster, zullen tijdens dit moment nog twee andere films vertoond worden. Margaux, waarin coming-of-age-perikelen en transformatie centraal staan, aangevuld met een vleugje Cronenbergiaanse body horror. Ook Et Le Diable Rit Avec Moi trekt onze aandacht: een grafisch expliciete hommage aan occultisme en satanisme.

 

 

VOOR ELK WAT WILS

Verder voorziet het festival voor elk wat wils. Griezelen op Halloween kan met een kortfilmblok dat in teken staat van hekserij en bezetenheid. Zij die graag wat komedie bij hun horror hebben, worden dan weer op hun wenken bediend op zondag 29 oktober. Hier is het vooral uitkijken naar Great Choice (Robin Comisar), dat op het Palm Springs International Shortfest, TIFF en Fantastic Fest hoge ogen gooide.

 

 


Imbroglio (dir. Christopher Zatta) met Zoë Bell (Death Proof)

 

 

Ware sensatiezoekers komen nog het meest aan hun trekken op maandag 30 oktober met een reeks actievolle kortfilms. Hoogtepunten in dat programma zijn Imbroglio (Christopher Zatta) met Zoë Bell - één van Quentin Tarantino’s muzen - in de hoofdrol en There is No Door (Ward Crockett), waarin een familigeschiedenis vol zelfmoordneigingen op een metaforische manier wordt verpakt.

 

Meer dan genoeg lekkers om naar uit te kijken dus. Voor een overzicht van het volledige programma en alle praktische details kan je terecht op de website van het festival.

 

Veel gruwelplezier!


Jeroen Van Rossem