Vlaamse dag op Festival International du Film Francophone in Namen

Namen gaat Utrechts. En Utrecht ging Vlaams. Want nadat de Nederlandse stad afgelopen voorjaar reeds voor de tweede maal zwichtte voor de Vlaamse kortfilm met het festival van de Vlaamse film (7 tot en met 10 mei 2015 was dat), zet ook Festival International du Film Francophone Namen  in op een speciaal Vlaams programma. Op 5 oktober 2015 organiseert het festival immers ‘de Vlaamse Dag’.

 

“Zeven korte en vier speelfilms uit Vlaanderen op Filmfestival Namen”, titelt VAF in een persbericht van 4 september. Wij voegen daar graag aan toe: VAST OOK HEEL WAT WAALSE KORTFILMS HOOR. In de competitie dan. Daarover later meer.

Wat betreft de Vlaamse Dag: het blijkt vooral een reprise te zijn van de grootste prijswinnende kortfilms van 2014-2015.
Staan dan op het programma:

 

August [***] van Jeroen Perceval
Fictie, 18 min.

Wat een visueel bezwerend regiedebuut voor Jeroen Perceval, die in kortfilmland de laatste jaren onder regie van Robin Pront vooral lekker manische rollen neerzette – zijn en Matthias Schoenaerts’ opgefokte personages uit Injury Time denderen ons nog voor het netvlies.

Lees hier de volledige bespreking van de film.

 

 

Billy the Bully [***] van Wannes Destoop
Fictie, 15 min

Wannes Destoop schopte het met zijn vorige felgesmaakte kortfilm Badpakje 46 prompt tot in Cannes. In zijn nieuwste kortfilm Billy The Bully graaft hij wederom in de psyche van een jonge karakterkop. Van Billy dus. Maar wie is uiteindelijk dan ‘The Bully’?

Lees hier de volledige bespreking van de film.

 

 

Copain [**] van Jan en Raf Roosens
Fictie, 15 min. 

"Copain is een droevig drama dat toont hoe Fre en zijn familie een trauma doormaken. Felix Meyer, ook in Rotkop te zien, zet het onvermijdelijke van zijn situatie trefzeker neer." 

Lees hier de volledige bespreking. 

 

 

De Smet [***] van Wim Geudens en Thomas Baerten
Fictie, 14 min.

Deze film heeft alles voor elkaar, niet in het minst de absolute topcast: Sven De Ridder, Tom Audenaert en Stefaan Degand als de drie broers passen perfect bij elkaar. 

Lees hier de volledige bespreking van de film.

Bekijk: hier het interview met Wim Geudens en Thomas Baerten

 

 

Perdition County [**] van Raphaël Crombez 
Fictie, 25 min.

De kijker zit tot over zijn oren in het verhaal en naarmate de film vordert verschuift de kijker naar het puntje van zijn stoel. Er is spanning, heldhaftigheid, er zijn goeie en slechte strijders én kwetsbare kinderen die gered moeten worden. 

Lees: hier de volledige bespreking van de film.
Bekijk: hier het interview met Raphaël Crombez. 

 

 

In de naam van de Kater [***] van Thijs De Block
Fictie, 21 min.

De apocalyps in uw achtertuin, zo kan je In de naam van de kater het best samenvatten. Thijs De Block brengt in zijn nieuwste project een ironische kijk op het leven, op goed en slecht en op het zoeken naar verlossing.

Lees hier de volledige bespreking van de film.

 

 

L’infini [**] van Lukas Dhont
Fictie, 22 min.

Geïnspireerd door de dansvoorstelling Victor van Jan Martens staat beweging centraal. Alles wordt bekeken vanuit het standpunt van de choreograaf en de film is opgebouwd uit abstracte tableaus.

Lees hier de volledige bespreking van de film.

 

 

Meer info over het programma en randanimatie vanaf 18 september op de website van het festival: http://www.fiff.be/


Sarah Skoric