August
rating

Duur: 18 min. | 2014 | Land: België | Regie: Jeroen Perceval | Cast: Mo Bakker, Aagje Claes, Jeroen Perceval, Ruth Becquart

Een camera die kinderen vanop de rug volgt terwijl die vooralsnog onschuldige zielen door duinen of bossen de wereld verkennen: het lijkt wel alsof de Vlaamse (kort-) film de laatste jaren een patent heeft genomen op dat visuele thema (van De Honger terug tot Mompelaar).

Toch geeft August deze zoveelste coming-of-age vertelling een heel eigen invulling. De soundtrack zonder noemenswaardige muziek maakt elke gebeurtenis, hoe banaal ook, extra intens. Tegelijk hoor je de muizenissen in het hoofd van de zevenjarige hoofdrolspeler rondkolken.

August is ook een lust voor het oog  - zoals in Maaike Neuvilles Sonnet 81 blijven volwassenen plakken aan de randen van het kader, dat ook soms letterlijk op zijn kop gaat staan om in te zoomen op de schaduwen van de rondwandelende kinderen. De regisseur verklapte onder meer Gus Van Sant en Bas Devos als invloeden. Die ambitie maken hij en DOP Brecht Goyvaerts (Robyn O.) geregeld ook effectief waar, ondersteund door toppers als Nico Leunen (montage) en Senjan Jansen (soundscape).

Visueel bezwerend regiedebuut van gevestigde Vlaamse topacteur.

Niet elke kindacteur overtuigt evenveel en de ene cruciale scène midden de film heeft minder impact dan andere minder intense gebeurtenissen. Maar wat een visueel bezwerend regiedebuut voor Jeroen Perceval, die in kortfilmland de laatste jaren onder regie van Robin Pront vooral lekker manische rollen neerzette – zijn en Matthias Schoenaerts’ opgefokte personages uit Injury Time denderen ons nog voor het netvlies.

We kijken dan ook uit naar Pronts langspeeldebuut D’Ardennen waar Perceval aan meeschreef en zelf ook in meespeelt naast zijn Borgman-maatje Jan Bijvoet. Ondertussen zou Percevals veel gevoeligere eerste niet misstaan naast Pronts Plan B in het lijstje Prijzen voor het Beste Debuut op het Internationaal Kortfilmfestival Leuven.  

Jan Sulmont