The Beach

Genre: Drama | Duur: 1u58 | Release: 16 Februari 2000 | Land: | Regie: Danny Boyle | Cast: Leonardo DiCaprio, Virginie Ledoyen, Guillaume Canet, Paterson Joseph, Tilda Swinton

Het Vakantiesalon in Antwerpen is naar jaarlijkse gewoonte een succes van jewelste. Massa's mensen zijn dan op zoek naar een unieke reis ofwel naar een goedkoop prijsje voor een leuke reis. Dit jaar zal Oostenrijk niet echt in de prijzen vallen omwille van ene Haider, maar dat belet de vakantiegangers niet om een andere bestemming uit te kiezen. Eén van deze mogelijke publiekstrekkers is misschien wel Thailand.

Dat dachten ook Danny Boyle en vooral Leo Caprissio. Allen daarheen dus. De film is bovendien gebaseerd op het boek "The Beach" van Alex Garland dat zich wonder boven wonder afspeeld in ... Thailand.

Als u echter enkel op reis gaat om rustig achterovergebogen in één of andere strandstoel te ploffen en u zich even wil losrukken uit de superhighway-maatschappij, zal u misschien geen boodschap hebben aan deze film. De rugzaktoeristen die echter steeds uit zijn op een nieuw en onbekend avontuur, doen er goed aan om reeds voor het zien van deze film hun zakje te pakken. The Beach is immers een reis naar het onbekende, naar het fantastische, maar ook naar het spannende en het duistere.

Momenteel worden we bedolven onder de high-tech stuff dat ons leven een nieuwe bestemming moet geven. gsm's, laptops, PC's, Internet, videospelletjes, Palm V en nog van dat fraais brengen ons in contact met de rest van de wereld en openen onze horizonten. Maar sommige mensen ervaren deze koele tijden van de digitale wereld als een vorm van virtual reality, iets waar we geen contact mee hebben. Dit ligt aan de basis van de onvrede van Richard (Leonardo DiCaprio) die zich verbonden wil voelen met iemand of iets en dus uit is op een onvergetelijk avontuur. Richard heeft de pest aan vakanties zoals die volgens de meeste mensen worden gedefiniëerd : uitrusten, musea bezoeken, lekker eten.

Hij is op zoek naar iets dat origineel is, iets dat we niet kunnen terugvinden in de catalogus van Neckermann. Hij is klaar voor 'the search for experience, the quest for something different.' Wanneer hij Daffy (Robert Carlyle), een zich door het leven snuivende en paranoïde nutcase ontmoet, lijkt de weg naar het aardse paradijs open. Deze Daffy vertelt hem het wondere en fantastische verhaal van een strand waar geen toeristen te vinden zijn. Een dag later blijkt Daffy zelfmoord te hebben gepleegd en vindt Richard een kaart naar het geheime eiland.
Op zijn queeste naar het beloofde land laat hij zich vergezellen door de bloedmooie Françoise (Virginie Ledoyen) en Etienne (Guillaume Canet), een Frans koppel dat naast Richard logeerde...

The Beach werd gemaakt door niemand minder dan Danny Boyle, dé man achter de hitfilm Trainspotting en even later regisseur van het iets mindere A Life Less Ordinary. Boyle is er met The Beach weer in geslaagd om een prent van jewelste af te leveren die zich zeker op hetzelfde niveau tilt als Trainspotting. Vanaf het eerste moment van de film wordt meteen de juiste sfeer geschept die ons voor de eerstvolgende twee uur in een andere wereld katapulteert. Prachtige beelden van immens mooie plaatsen op onze aarde, waarvan er spijtig genoeg niet veel meer overblijven.

knappe beelden en schitterende cinematografie

Het zal u dan ook niet verwonderen dat de Thaise authoriteiten klachten hebben ingediend tegens deze film wegens het schaden van de natuur.
De troefkaart van The Beach is natuurlijk Leonardo DiCaprio. U weet wel, die jonge knaap die wereldberoemd werd door zijn vertolking van Jack Dawson in de kaskraker aller tijden, Titanic. Leo bewijst echter nog maar eens dat hij wel degelijk kan acteren en dat Titanic eigenlijk maar een tussendoortje was. Dat hij kan acteren bewijzen zijn talloze films die telkens weer aantonen dat hij een veelzijdige acteur is : Critters 3, Basketball Dairies, Total Eclipse, Romeo and Juliet en binnenkort ook The Gangs of New York.

DiCaprio wordt in The Beach verliefd op Virginie Ledoyen, een beeldschone française die enkel en alleen door haar présence het doek doet beven. Ledoyen speelde ook mee in A Soldier's Daughter Never Cries. Maar de film moet het eigenlijk vooral hebben van de knappe beelden en de schitterende cinematografie. Bovendien moet u zeker goed luisteren naar de muziek die Boyle heeft uitgekozen. Keer op keer de juiste songs (Leftfield, Faithless, Underworld, All Saints, enz.). Een soundtrack die dus zeker de moeite waard is om te kopen en een film die zeker de moeite en het geld waar is om te gaan zien.

Sven Van Beirs Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het Paradijs blijkt steeds meer op een hel te lijken, waarbij er doden vallen en de vrede weldra uitbarst in regelrechte warfare. De drugsbaronnen die de ene helft van het eiland controleren zijn echter niet tevreden met de groeiende bekendheid van hun paradijsje. Tijd dus om orde op zaken te stellen. De hele gemeenschap besluit om het eiland vaarwel te zeggen en we zijn terug naar af, waarbij er nog even reclame wordt gemaakt voor Steve Job's iMac...