The League of Extraordinary Gentlemen

Genre: Fantasy | Duur: 1u50 | Release: 10 September 2003 | Land: | Regie: Stephen Norrington | Cast: Peta Wilson

Een goede avonturenfilm gaat er altijd wel in, dus waarom deze ook niet? In het begin krijgen we een mooie introductie van alle personages, met hun talenten, hun achtergrond, en daarmee heeft men de ingrediënten voor een goed begin. Wat doen we er mee, wel niet veel. Het avontuur is er wel, maar het blijft slap, en moet het meer van de stunts en de actie hebben dan van spanning en verhaal.Het verhaal speelt zich af rond de eeuwwisseling. Men is blijkbaar uit die tijd ook wat helden gaan stelen. Ons hoofdpersonage is Alan Quatermain (Sean Connery) van H. Rider Haggard. Denken we maar aan de mooie vampier Mina (Peta Wilson) een duidelijke verwijzing naar Bram Stokers Dracula. Dan hebben we Dr Jeckyl (Jason Fleming) en daarbij horend zijn alter ego, het monster Mr Hyde van R. L. Stevenson's. Het rijtje wordt gesloten met the invisible man (Tony Curran) van H.G. Wells, de eeuwig levende man met een portret dat ouder wordt (Oscar Wilde) en Kapitein Nemo (Naseeruddin Shah) uit Jules Vernes 20.000 mijlen onder de Zee. Ze hebben er dan blijkbaar geheim agent "Sawyer" (Shane West) nog bij gedaan voor de Amerikanen gelukkig te stellen, kwestie van nog wat Amerikaanse literatuur erbij te doen uit Huckelberry Finn. Om het rijtje te sluiten hebben we dan nog Dorian Gray, gespeeld door Stuart Townsend, die moet doorgaan voor een onsterfelijke met weinig of geen wroeging, kortom de ideale moordenaar. Hij zal alvast genoeg oefening gehad hebben in Queen of the damned waar hij een al even koude vampier mocht spelen.Maar goed, het verhaal ingewikkeld en boeiend als het is. Een gemaskerde, die zichzelf "The Phantom" noemt zet naties tegen elkaar op door een paar overvalletjes te plegen met zeer geavanceerde technologie. The League wordt daarom samengeroepen om hem tegen te houden. Via heel wat omzwervingen, en nog wat stunts slagen ze erin om in het hoofdkwartier van The Phantom binnen te dringen en zijn vreselijke plannen tegen te houden. Om het toch nog wat boeiend te houden zit er een verrader tussen het groepje.De meeste scènes zijn een zootje, een soort van donkere actie, waar men niet goed ziet wie wat nu juist aan het doen is met wie. Naar verluid hebben ze zelfs de set ook nog eens kunnen herbouwen want die was met de aanhoudende regen en de overstromingen in Praag compleet verwoest. Waarschijnlijk hebben ze daar alle tijd en moeite in gestoken om die terug op te bouwen want de decors waren nog enigszins de moeite. Zeker als men de Nautilus bekijkt of het huis van Dorian Gray aan de dokken.Ondanks de potentieel interessante samengebrachte literaire figuren laat men ze uiteindelijk niets doen. Resultaat: enkel wat verprutste actiescènes waarin de 73-jarige Connery probeert te bewijzen dat hij nog actiefilms kan maken. Ondanks de cast: een teleurstelling.

Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De enige clous die er in het o zo boeiende verhaal nog overblijven zijn het feit dat "M" die hen rekruteerde The Fantom blijkt te zijn. Op het einde van de film verandert hij nog maar eens van identiteit en blijkt het Dokter Morearty te zijn, die we natuurlijk herkennen uit Sir Arthur Conan Doyle's Sherlock Holmes. Hij had de League ook alleen maar bijeen gebracht om hun speciale talenten te kunnen stelen, en te verkopen aan de hoogst biedende. Dorian Gray blijkt dan nog een verader te zijn omdat M hem chanteerde met zijn magische portret. Als hij dit bekijkt wordt de betovering verbroken en is hij zijn onsterfelijkheid kwijt. Onnodig te zeggen dat alle slechteriken krijgen wat ze verdienen dus we gaan dit ook zien gebeuren.