Loft

Genre: thriller | Duur: 2u00 | Release: 22 Oktober 2008 | Land: België | Regie: Erik Van Looy | Cast: Koen De Bouw, Filip Peeters, Veerle Baetens, Koen De Graeve, Bruno Vanden Broeck, Matthias Schoenaerts, Ann Miller, Jan Decleir, Tine Reymer, Marie Vinck, Gene Bervoets

Ex-woestijnvisser Bart De Pauw heeft al wat watertjes doorzwommen met zijn televisiewerk (Buiten De Zone, De Mol, Schalkse Ruiters) maar als scenarist van Loft heeft hij zichzelf nogmaals overtroffen. Hij schreef een intrigerijke whodunit die de vriendschap tussen vijf mannen centraal stelt. Zij hebben allenn de sleutel tot een loft die dienst doet als ontmoetingsruimte voor hun geheime veroveringen. Wanneer ze er het lijk van een jonge vrouw aantreffen gaat de bal aan het rollen. Kent een van de vijf overspelige samenzweerders de vrouw en heeft die haar gedood? Wil iemand hen er inluizen? Zint een van de maîtresses op wraak? Het zijn enkele van de vragen die ze zichzelf en elkaar stellen. Het scenario heeft een verrassende ontknoping in petto.

Tweede man op de tandem, Erik Van Looy, tekende voor de regie van Loft. Na het succes van De Zaak Alzheimer lagen de verwachtingen voor zijn nieuwste thriller dan ook behoorlijk hoog. Hij lost deze probleemloos in. Van Looy bouwt perfect spanning op met behulp van een vindingrijke montage. Hij spint de flashbacks en flashforwards rond de ontdekking van het lijk en het vinden van de dader. Van meet af aan begeleidt de sfeervolle muziek deze spanningsboog.

In de uitgekozen locaties overheersen rode en zwarte kleuren en maakt men optimaal gebruik van de lichtinval. Strakke gestileerde vormgeving wisselt af met rondere vormen. Kenners zullen er ongetwijfeld de signatuur van een handvol gerenommeerde binnen- en buitenlandse interieurontwerpers in herkennen. Loft is zeker een visitekaartje voor het Belgische design. De kleren maken de man maar in dit geval ook zeker de vrouw, dankzij de Antwerpse Veronique Branquinho. Controlefreak als hij is, had Van Looy hier samen met art director Kurt Loyens eveneens de hand in. Klasse en glamour zijn dan ook sleutelbegrippen in een omschrijving van de filmdecors en -personages.

Van Looy en De Pauw overtreffen samen met een door de wol geverfde cast - en die kan tellen: oude rotten Decleir, Roofthooft en Bervoets, de vrienden Koen De Bouw, een weerom fantastische Filip Peeters, Matthias Schoenaerts, Bruno Vanden Broecke, Koen De Graeve, de overtuigende deernes van dienst Tine Reymer, An Miller, Maaike Cafmeyer, Wine Dierickx, Charlotte Vandermeersch, ondervraagster Sara De Roo en een glamoureuze Veerle Baetens - moeiteloos de doorsnee thriller. Weg met de vooroordelen over de Vlaamse en de Belgische cinema! Loft is in staat om het minste greintje chauvinisme voor ons klein filmlandje aan te wakkeren.
 

Vera Bras Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De ontknoping die op bijna twee uur spannende Belgische cinema volgt, is zo verrassend dat we ze hier niet helemaal gaan prijsgeven. We lichten toch een tipje van de sluier. De vijf vrienden worden geconfronteerd met het verraad dat de intiatiefnemer van de loft, Vincent Stevens, pleegde. De anderen beslissen om hem de moord in de schoenen te schuiven. Net wanneer men denkt dat alle vragen zijn opgelost, loopt het toch nog anders af. Zelfmoord en moord behoren tot de mogelijke opties.