Air Doll

Genre: drama | Duur: 2u05 | Release: 28 April 2010 | Land: Japan | Regie: Hirokazu Kore-Eda | Cast: Doo-na Bae, Arata, Itsuji Itao

Toen we enkele maanden geleden Lifesize Me zagen, besloten we even de poppen-komen-tot-leven-films te vermijden. De familiefilm van Disney uit de jaren 90 waarin de barbiepop van Lindsay Lohan tot leven komt als Tyra Banks, is even gruwelijk als het voorspelt. We moesten op veilig spelen en onze volgende poppenfilm zou Toy Story 3 worden. Maar dat was buiten Air Doll gerekend - met zo'n titel hadden we nochtans beter moeten weten.

Aan zijn premisse scheelt alvast niks. Een man behandelt zijn sekspop als een echte vrouw; hij praat, vrijt en slaapt met haar. Maar dan blijkt dat er meer dan lucht in zijn pop zit. Nozomi komt tot leven en besluit haar eigen leven te leiden. Ze exploreert de stad overdag en gaat ?s avonds braaf als pop naar huis. Ze neemt een job aan in een videotheek en wordt verliefd op haar collega. Een klassieke doll meets boy.

Ondanks die originele invalshoek, maakt regisseur Hirokazu Koreeda er een vrij klassiek, symbolisch verhaal van. Wij hoopten dat een ontwakende sekspop iets meer Chucky zou hebben en iets minder Amélie Poulain. Helaas, Doona Bae's vertolking van het leeghoofdige doch hartverwarmende personage is weinig verfrissend. Er ontbreekt risico in Koreeda's aanpak, die na arthouse hits als After Life, Nobody Knows en Still Walking nog weinig te verliezen heeft. Iets later in het verhaal laat Koreeda enkele welgekomen wendingen toe, maar hij houdt die zware toon te lang aan. De film is dan ook geen grote meerwaarde binnen het genre van de poppen-komen-tot-leven-film; wij blijven wachten op Toy Story 3.

Bert Lesaffer Helemaal (niet) akkoord? Lees de

Let op: wanneer u verder gaat zit de kans er dik in dat het einde van de film verklapt wordt met alle gevolgen voor uw filmervaring vandien.

ik wil mijn pret bedorven zien