The Mass of Men
rating

Duur: 17 min. | Land: Groot-Brittanniƫ | Regie: Gabriel Gauchet | Cast: Dominic Kinniard, Graham Bohea, Brice Stratford, Peter Faulkner, Jane McDowell | Scenarist: Gabriel Gauchet, Rugano Nyoni | Producent: Emily Morgan

In een uitermate sterke proloog wordt via bewakingsbeelden uit een kantoorgebouw een aanval op een vrouw getoond. Een man die net voor haar aan het bureau zit, ziet het gebeuren. Hij helpt de vrouw in nood echter niet. In tegendeel, hij neemt nog de tijd om een aantal dingen mee te nemen, dat terwijl op de achtergrond meerdere mensen het slachtoffer worden van een psychopaat.

De eigenlijke kortfilm toont wat er aan de proloog vooraf gaat. De regisseur wekt een harde wereld tot leven. We volgen een vijvenvijftigjarige man, Richard, die net zijn bus mist. Hij krijgt heel wat tegenslag te verduren. Uiteindelijk komt hij drie minuten te laat op een afspraak bij een arbeidsbureau. Zijn consulente merkt hier niets van, want de man zit nog ettelijke minuten te wachten tot hij aan de beurt is. Wanneer hij dan uiteindelijk zo beleefd is om te melden dat hij te laat was, wordt zijn uitbetaling bevroren.

Een alledaagse situatie, het kan iedereen overkomen. Hier wordt deze banale situatie zeer goed gedramatiseerd. De grote antagonistische kracht van de vrouwelijke consulente vergroot de tegenslag van de man. Ze hangt het kreng uit, maar kan ook niet anders in tijden waar alles volgens het boekje moet gebeuren. Niks persoonlijk, geen greintje menselijkheid. Net wanneer je denkt dat de man niet dieper kan vernederd worden, valt een buitenstaander de vrouw aan.

Deze film laat goed zien hoe machtige mensen met het leven van anderen kunnen spelen. Ze hebben daarbij geen oog voor de immense gevolgen voor de betrokken partij. Een metafoor voor de harde bedrijfspolitiek die in heel wat landen voor normaal wordt aanzien. De regisseur schept een gitzwarte wereld waar niemand zich iets aantrekt van zijn medemens. De consulente is bikkelhard voor de man, tot het schandelijke toe. Het medelijden met de man en de haat tegenover de vrouw bereiken hun hoogste punt. Op dat moment slaat de filmmaker onverbiddelijk toe. Een heerlijk harde slag in het gezicht van de kijker, eentje die je absoluut niet onbewogen laat.

Steffen Bogaerts