La Rencontre
rating

Duur: 05 min. | Land: Belgi├ź | Regie: Virginie Suriano | Scenarist: Virginie Suriano | Productiehuis: KASK

In La Rencontre worstelt een man met een pijnlijk verleden dat hij probeert te vergeten. Dit worstelen mag je bijna letterlijk nemen, want Virginie Suriano laat haar hoofdpersonage vreemde, haast embryonale poses aannemen in een uiting van zijn verdriet. Hij wordt geconfronteerd met de herinnering aan zijn overleden vrouw en hij probeert elke gedachte aan haar te verbannen uit zijn geest.

Net als haar vorige kortfilm Entre toi et moi is ook La Rencontre een experimentele animatiefilm die draait rond de weergave van een gevoelswereld. In dit geval hoe iemand omgaat met een pijnlijke herinnering en deze probeert te vergeten. Hoewel de film nog altijd minimalistisch en abstract is, is de uitwerking van het idee meer geslaagd dan in haar vorige kortfilm. Dit door het gebruik van flashbacks die de visualisatie van de innerlijke ervaring ondersteunen.

Experimentele animatiefilm die draait rond de weergave van een gevoelswereld

Hoewel ze voor een nieuwe animatiestijl kiest, valt er door de gelijkenis qua vormgeving van de personages ook hier een continuïteit in haar werk te bemerken. De stijl die ze hier hanteert maakt gebruik van kartonnen figuren die ze animeert in een gefilmde ruimte. Het uiteindelijke resultaat is even speciaal als haar vorige werk, maar ook wat toegankelijker.

Jeroen Van Rossem