World of Blue, Land of O.
rating

Duur: 52 min. | Land: België | Regie: Bram Van Paesschen | Scenarist: Bram Van Paesschen | Productiehuis: canvas

In World Of Blue. Land of O. laat regisseur Bram Van Paesschen (Rookgordijn boven Brussel) een drietal aids-patiënten aan het woord die in het Sint-Pietershospitaal te Brussel verblijven. Ondanks het typische human interest thema verheft de film zich dankzij zijn aparte vormelijke en inhoudelijke keuzes boven het niveau van een doordeweekse reportage. De film werd dan ook gerealiseerd voor het documentaireprogramma van Canvas, De Wereld van Tarantino, dat zich toelegt op jonge Vlaamse en buitenlandse filmmakers die van een persoonlijke benadering vertrekken.

De camera wordt zodanig opgesteld dat de sprekers nooit met hun gezicht in beeld komen; we zien hooguit een paar benen, een arm of een close-up van een kaaklijn. Maar het meest van al blijft de camera gericht op de verpleegster die langskomt of op de regisseur zelf, die zich niet opstelt als een interviewer maar eerder als een luisterend bezoeker. Dankzij de anonimiteit die hen gegund wordt en vooral dankzij de unieke vertrouwensrelatie die de regisseur met hen heeft opgebouwd, laten de patiënten hun gedachten onbelemmerd de vrije loop.

De grauwe en donkere belichting onderstreept de doodse sfeer die in deze sombere vleugel van het ziekenhuis heerst. Af en toe dwaalt de camera door de kille gangen of wordt ons een blik op de buitenwereld gegund: de omgeving van het Justitiepaleis. Het Sint-Pieters is een berucht Brussels ziekenhuis dat zich midden in de Marollen bevindt. De sociale toestand van deze volkswijk laat zich dan ook voor een stuk doorvoelen in de verhalen van de patiënten.

Met moeizame woorden vertellen ze over de slopende impact die de ziekte heeft op hun moraal, over de aftakeling van hun lichaam en over de eenzaamheid, de eentonigheid en de isolatie die gepaard gaan met hun langdurig ziekenhuisverblijf. Elk van hen heeft zijn eigen kleine tragedie en gaat er op zijn eigen manier mee om. Vooral het verhaal van O., een Afrikaanse vrouw die met aids geboren werd, is omwille van de intieme en persoonlijke aard ervan soms erg hard en confronterend. Maar gelukkig is er te midden van zoveel pijn en lijden ook ruimte voor positieve momenten. Het resultaat is een indringend portret dat niet zomaar aan u zal voorbijgaan.

Zie ook: het K.U.T interview met Bram Van Paesschen

Ils Huygens