Rookgordijn boven Brussel/Pas de feu sans fumée
rating

Duur: 35 min. | Land: | Regie: Bram Van Paesschen | Cast: Sjaak Meilink, Coralie Vanderlinden, Daniel Lepers | Scenarist: Bram Van Paesschen | Productiehuis: CCCP, Bramisevilproductions

Op K.U.T kon u al lezen dat het eindwerk 'Rookgordijn boven Brussel', op Het Grote Ongeduld een speciale vermelding waard vanwege Canvas, een aanrader is. Dat vonden er wel meer, getuige screenings op het Internationaal Filmfestival van Brussel 2003, het Gentse Viewpoint-docufestival enzoverder. Onderwerp van deze 'mockumentary' is 22 mei 1967: de legendarische brand van het Brusselse warenhuis INNO. Deze kostte het leven aan meer dan 300 mensen. Daarmee is ze de meest dodelijke warenhuisbrand uit de geschiedenis van Europa. De film legt aan de hand van ooggetuigen, deskundigen en 'nooit eerder vertoonde archiefbeelden' nieuwe pistes bloot... In 'Film en Televisie' heette het: "dit werk stak met kop en schouders boven de rest uit". Het heette er ook een doorgedreven staaltje onderzoeksjournalistiek te zijn. Quod non. Mais bon.

De prent begint zeer geloofwaardig, met kroongetuigen die de brand meemaakten. Het geheel van complottheorieën wordt echter steeds meer hilarisch. Er wordt bijvoorbeeld 'bewijs' geleverd van de aanwezigheid van verdachten, door onherkenbare personen op de achtergrond van archiefbeelden aan te duiden. En passant komt ex-premier Van den Boeynants met zijn megalomane bouwprojecten (inclusief WTO-torens) aan bod, om nog niet te spreken van de Vietnam-politiek der Verenigde Staten. 'Rookgordijn boven Brussel' is een grappig, uitdagend en meerlagig werk van een jonge Brusselse documentairemaker.

Jan Sulmont