A.M./P.M.
rating

Duur: 47 min. | Land: | Regie: Herman Asselberghs | Scenarist: Herman Asselberghs | Producent: Herman Asselberghs | Productiehuis: Square vzw

In A.M./P.M. tast de camera met een oneindige, trage beweging foto’s van gebouwen af. Kantoorgebouwen, appartementsblokken en wolkentorens volgen elkaar in gestaag tempo op. Hier en daar brandt een licht maar nergens is een spoor van menselijke aanwezigheid te bekennen. De neutrale exploratie van dit anonieme urbane landschap van geometrische lijnen en vlakken wordt begeleid door een vrouwenstem die in monoloog fragmenten voorleest uit een tekst van Herman Asselberghs die opgenomen is in het boek Time Suspended. Een publicatie in samenwerking met Els Opsomer en Pieter Van Bogaert waarin de drie kunstenaars/critici via foto’s en teksten hun indrukken verwerkten van een verblijf in Palestina in het kader van het 100 Artists in Palestine project in 2002.

De tekst van Asselberghs getuigt van een complexe, gelaagde benadering van het probleem waarin hij persoonlijke ervaringen vermengt met zijn gevoelens en ideeën over het Israëlisch-Palestijns conflict maar ook met reflecties over de media in het algemeen. De monoloog van A.M./P.M. verwerkt een meervoud aan impressies maar een aantal lijnen laten zich duidelijk aftekenen. Hoe als individu bijvoorbeeld omgaan met de vreselijke beelden van oorlog, geweld, dood en destructie die zich dagelijks langs alle kanten aan onze blik opdringen? Of met de steeds alarmerendere mobilisering van het beeld en de media als wapens in de oorlog? Met de afwijzing van elk documentair materiaal lijkt A.M./P.M. wat dat betreft alleszins een stevig statement te maken. De minimale soundtrack is van de hand van David Shea.

Ils Huygens