Hot Dog
rating

Duur: 06 min. | 2008 | Land: VS | Regie: Bill Plympton | Productiehuis: Bill Plympton

De Amerikaanse Bill Plympton is geen onbekende meer in het vak. Zijn illustraties en cartoons werden reeds in de jaren '70 gepubliceerd in de New-York Times en later ook in, onder andere, Vogue, Rolling Stone en Vanity Fair.

 

Ondertussen heeft hij al meer dan 20 kortfilms en een comic book op zijn naam staan en dit zijn nog maar enkele van zijn verdiensten. Met zijn kortfilm Hot Dog is het wederom genieten van Plymptons heel eigen stijl, die wordt gekenmerkt door het feit dat hij nog een van de weinigen is die zijn films frame per frame met de hand tekent en ze in een sfeer van zachte potloodkleuren laat baden. Zo ook in Hot Dog waarin een hond niets liever wil dan deel uit te maken van de brandweer. Hij grijpt iedere kans om zich te bewijzen maar zijn goede bedoelingen ontsporen iedere keer waardoor we een opeenstapeling krijgen van dolle fratsen en slapstick uit de oude doos.

... versterkt door de uitvergrote en sprekende mimiek.

Het verhaal en de situaties zijn op zich al hilarisch maar worden nog eens versterkt door de uitvergrote en sprekende mimiek. Zijn humor, samen met de vloeiende en energieke tekenstijl zorgen ervoor deze kortfilm nog lang zal bijblijven.

Carmen van Cauwenbergh