Dear Advisor
rating

Duur: 08 min. | Land: België | Regie: Vincent Meessen

De in Baltimore geboren maar in Brussel wonende Vincent Meessen richtte met A Broken Rule en N 12°13, 062'/W 001°32, 619' Extended de blik op Burkina Faso. Met succes, zo won laatstgenoemde film ondermeer Courtisane 2006. Met Dear Advisor komt de focus op India te liggen.

Mid jaren vijftig werkte Le Corbusier aan de layout van de stad Chandirgarh, hoofdstad van zowel Punjab als Haryana. De modernistische architect tekende er ook verschillende belangrijke gebouwen. Meessen laat er een Indische man in rondwandelen, die door zijn Magritte outfit (al staat zijn hoedje niet helemaal bol) meteen tot een abstract burgermannetje wordt gereduceerd. Dat effect wordt nog versterkt doordat we zijn gezicht nauwelijks te zien krijgen. "The capital is decapitated", murmelt hij.

De dolende gedachten van de dwalende man draaien rond hoe de omgeving de mens bepaalt, over leven en dood, over hoe je formulaïsche ideeën niet zomaar toepast op eender welke plek. Adelaars, mitrailleurs en een voorbijglijdende swastika geven een grimmige draai aan de ooit zo utopische locatie. De geluidssamples op de soundtrack komen van Edgar Varèse, die zijn Poème Electronique componeerde voor Le Corbusiers werk op de Wereldtentoonstelling van 1958.

Jan Sulmont