Cobra Mist
rating

Duur: 00 min. | Land: Groot-Brittannië | Regie: Emily Richardson, Chris Watson, Benedict Drew

In Cobra Mist, een performance van Emily Richardson, Chris Watson & Benedict Drew, krijgen we het resultaat te zien van een onderzoek. Een onderzoek naar de relatie tussen Orford Ness en de sporen van het militaire verleden in het landschap. Tijdens de koude oorlog was daar een radarstation, Cobra Mist, in gebruik om signalen op te pikken. Daarnaast staan er ook de gebouwen van de Atomic Weapons Research Establishment. Nu zijn die gebouwen in verval en behoren ze tot het verleden van het landschap maar ze ademen nog altijd de geheime sfeer van vroeger en in de sporen die ze nalaten leeft het verleden verder.

Toch krijgen we in de film niet alles te zien, we zien flitsen van de roestige gebouwen, onderbroken door witte schermen die ons een zicht op het geheel ontnemen. Hiermee wordt onze nieuwsgierigheid naar dat beladen verleden opgeroepen maar wordt ons ook duidelijk gemaakt dat het onmogelijk is om deze gebouwen met hun geschiedenis volledig te begrijpen. Maar dat maakt het geheel zo fascinerend.

Emily Richardson weet met haar experimentele filmstijl de aard van de architectuur en diens functie te benadrukken. Ze laat zien wat ooit geweest is en wordt daarin passend live ondersteund door de soundscape van Chris Watson en Benedict Drew. Met hun afwisselend industriële en natuurlijke geluiden slagen ze erin om de ideale sfeer te creëren en het verleden met haar architecturale vertelling even in de zaal te brengen.

Carmen van Cauwenbergh