A Picture of Me
rating

Duur: 20 min. | Land: Groot-Brittannië | Regie: Tom Shkolnik | Cast: William McGough, Paul Mari, Jason Kavanagh, Chloe Newsome, Neil Andrew, Jamie Baughan, Jodie McNee | Scenarist: Tom Shkolnik | Producent: Tom Shkolnik

Kort samengevat: receptioniste Sarah wordt verliefd op een makelaar uit het kantoor waar ze werkt, maar die ziet haar eerder als een kleine zus. Op zijn verjaardag belanden alle collega's in een nachtclub. Sarah zet haar beste beentje voor...

Behalve de beelden van handcamera's, die steeds dichter bij de personages komen naarmate de avond vordert en de alcohol vloeit, is vooral de soundtrack van A Picture of Me erg opvallend. Na bij de start snelle kantoordialogen te laten horen ("Ewan Mc Gregor, Tom Cruise, Cary Grant, who would be your dream shag?") krijg je later enkel nog flarden van wat de dronken collega's elkaar toeschreeuwen. In de lounge bar gaat het vooral om grimassen en gegesticuleer, terwijl songs van Kylie en Modjo de boventoon voeren. Die irreële maar herkenbare uitgaanssfeer versterkt de empathie die je krijgt met Sarahs gênante ontreddering.

De vertolking van Jodie Menee is spot on: je gelooft in haar angstige grijze muis-persoontje, duimt voor haar als ze zich al te overmoedig begint te roeren en wordt ontroerd als de camera haar met het eind in hele dichte opnames vat.

Toch zorgen het tranendal tussendoor en de dikke plak emotionele muziek op het eind (mooie song anders) dat het geheel soms erg overnadrukkelijk overkomt. De ongeschreven scenaristenregel dat je niet oeverloos lang een wenend personage in beeld brengt, is hier overboord gegooid. Daardoor wordt het ene, wat clichématige idee nogal lang uitgesponnen. Een verrassende wending meer, een vijftal minuten minder en dit was een échte topper geweest.

Jan Sulmont