Terminator Zero
rating

Duur: 20 min. | Land: België | Regie: Matthias Storme | Cast: Hilt De Vos, Sam Bogaerts, Gilles De Schryver | Scenarist: Matthias Storme | Producent: Matthias Storme, Katrien Willekens | Productiehuis: Koning Boudewijnstichting

James’ moeder belt bevend naar Tele-Onthaal. James’ kamer hangt vol metal-posters, met daartussen bruine vegen opgedroogd bloed. James’ vader vreet zijn frustraties weg.
Al dat tumult komt voort uit de dood van James’ broer. Die stierf toen hij vijftien was en het overgebleven gezin is over zijn toeren.

James kan de wereld niet meer positief bekijken, wat in de art direction van De Laatste Zomer-regisseur Joost Wynant wordt gevisualiseerd met vale, bewust onderbelichte kleuren. De afstotelijkheid van de wereld en haar bewoners krijg je in het gezicht geworpen door vettige closes van pensen en frikandellen. Op de soundtrack worden harde noise momenten afgewisseld met klassiek.

Die sfeerschepping is sterk en brengt de frustratie van het gezin voelbaar in beeld. De gebeurtenissen schipperen echter tussen realisme (de overtuigend ontredderde Hilt Devos) en metafoor (James grijpt een zwaard en bedreigt daarmee de lokale frituuruitbater). Dat zorgt voor een wat zwalpend geheel, wat dan ook wel weer bij de gemoedstoestand van de hoofdrolspelers past. Toch krijg je het idee dat de makers van deze prent zich wat hebben ingehouden. Want zo gek veel gebeurt er nu ook weer niet binnen de op mini-DV geschoten, soms wat rommelige beelden.

Jan Sulmont