Les Habitants
rating

Duur: 12 min. | Land: België | Regie: Raphaël Balboni | Cast: Cédric Eeckhout, Véronique Dumont, Jan Hammenecker | Scenarist: Raphaël Balboni | Producent: IAD

Een ambtenaar met een ietwat vage functie (‘Bonjour, je suis responsable de l’administration du regroupement des collectivités de déplacement et recouvrement des depar...enfin non.’) moet de inwoners van een afgelegen huis komen vertellen dat hun stulpje gesloopt zal worden om plaats te maken voor de verlenging van een autostrade. Dat blijkt geen eenvoudige taak, de man komt terecht bij een volslagen geflipte familie. Ze kwetteren een eind weg, lijken naam noch beroep te hebben en beantwoorden meerkeuzevragen naar eigen smaak, eerder dan waarheid. Het begint onschuldig, maar hoe meer de man het op zijn heupen krijgt van het bont allegaartje, hoe gevaarlijker zijn situatie lijkt te worden.

Regisseur Raphaël Balboni schippert in "Les Habitants" tussen een soort Magisch-Realisme en een Lynchiaans mysterie. Een ambitieuze gok, maar hij komt ermee weg. Nergens verliest hij de controle over zijn film, ook niet als naar het einde toe met brandende kegels wordt gejongleerd, meerdere glazen sneuvelen en een oud bomma’tje toekijkt terwijl de ambtenaar wordt onderworpen aan niet al te veilige goocheltrucs. Balboni raast wel iets te snel doorheen het overdonderende einde, waardoor hij een pak van de spanning verliest die hij de eerste vijf minuten kundig opbouwde. Niettemin blijft 'Les Habitants' een intrigerend kijkstuk, met overtuigende acteerprestaties, zorgvuldig camerawerk en een doeltreffend einde.

Bert Lesaffer