Droomtijd
rating

Duur: 19 min. | Land: België | Regie: Tom Van Avermaet | Cast: Miel Heirbaut, Jo Decaluwe, Herwig Illegems, Maarten Claeyssens, Maaike Neuville | Scenarist: Tom Van Avermaet | Producent: Tom Van Avermaet | Productiehuis: RITCS

Afstudeerfilms gaan wel vaker over het afstompende bestaan van de werkende mens. Maar lang niet allemaal zijn ze zo geslaagd als deze 'Droomtijd'.

In een volkomen door De Tijd gedomineerde wereld is het leven van de werkende mens tot op de seconde geregeld. Elke dag ziet er exact hetzelfde uit. Niet alleen werken, maar ook slapen wordt door de werkgever geregeld. Alex Deprins (Maarten Claeyssens) maakt veel kans om werknemer van het jaar te worden. Tot hij in contact komt met een soort zandman, die hem een rood poeder in de ogen strooit. In de dromen die hij hierdoor beleeft, geraakt hij gefascineerd door een meisje in een rode jurk (Maaike Neuville). Als hij ontwaakt uit de droom, maakt hij de moedige keuze om uit het systeem te stappen.

Het eerste wat opvalt is de knappe fotografie, getekend Nicolas Karakatsanis (zie ook o.a. Forever, Meander). De wereld gedomineerd door De Tijd is donker, grauw, vol schaduwen, maar ook mooi en neigend naar stripesthetiek. Erg bevreemdend ook. In die mate dat de spaarzame Nederlandse dialoog onwezenlijk wordt. Het contrast met de droomtijd waarin wel ruimte is voor kleur en ongeordende beweging zal niemand verbazen, maar wérkt niettemin.

Nog opvallend: het oog voor detail dat Tom Van Avermaet aan de dag legt: de posters aan de muur, de getypte pagina’s, alles klopt. De muziek is mooi, de geluidseffecten professioneel, zelfs de aftiteling is prachtig. Droomtijd is een met veel zorg gemaakte en geïnspireerde short. Slechts één minpuntje: de weinige dialoog en de uitgebreide sfeerschepping maken 'Droomtijd' af en toe wat traag. Een beetje een paradoxale kritiek gezien de boodschap van de film uiteraard.

Benjamin De Cleen