Storytime
rating

Duur: 09 min. | Land: Groot-Brittannië | Regie: Terry Gilliam | Scenarist: Terry Gilliam

Zelden was een kortfilm zo overduidelijk een voorbode van wat komen zou als deze Storytime. We kennen allemaal de geanimeerde tussenstukjes uit Monty Python's Flying Circus die Gilliam bedacht en uitvoerde. De kortfilm is niet meer (of minder) dan een 9 minuten durende versie. Dezelfde wat floue tekenstijl, het gebruik van oude, Victoriaans ogende vergeelde foto's, het openklappen van hoofden en zelfs de fameuze voet (hoewel de latere voet er nog iets anders zou gaan uitzien) komen terug. Meer nog, na 3 minuten meldt een droge tekst ons dat de animator van het vorige stuk ontslagen werd wegens incompetentie (in The Meaning of Life wordt dit de ondertitelaar).

Het leven van Don, de blije kakkerlak, Albert Einstein (niet de echte, tot grote teleurstelling van zijn buren)of de geanimeerde kerstmiskaarten,... Net zoals zijn werk bij Monty Python is ook deze film niet na te vertellen. De voortdurend absurde non sequitur's, de surrealistische onderwerpen, de groteske tekeningen, it's all there...

Maar helaas ís het dat dan ook. De kortfilm is op geen enkele manier meer dan een verzameling van Monty Python-tussenstukjes. De echte fan zal dit weinig erg vinden, maar velen (waaronder ondergetekende) vonden de animatiestukjes sowieso vaak het zwakste aan de gemiddelde Flying Circus aflevering. Maar ook mindere fans moeten de door hem zowat uitgevonden animatiestijl, zijn vermogen tot zelfrelativering en zijn passie voor het absurde erkennen.

Fan of niet, als je de kans krijgt: kijken.

Frank Moens