Tag!
rating

Duur: 28 min. | Land: Zweden | Regie: Anders Skog | Cast: Mata Gabin, Vincent M Muwanga, Emmma Warg, Alex Descas

Alex Descas (Trouble Every Day, L'Intrus, Lumumba) schittert als Nkruma, een Afrikaanse malaria-onderzoeker die naar Zweden komt om er een lezing te geven. De confrater die Nkruma met vrouw en kind afhaalt op het vliegveld, weigert hen in Göteborg te laten logeren. Een idyllisch, afgelegen kustdorpje lijkt hem veiliger. Moeten ze dan ergens voor op de vlucht? Daar lijkt het al helemaal op als plots een hysterische vrouw hun auto achternazit. Nkruma eist uitleg. En die krijgt hij: "Now and then, people play 'Tag' here in Sweden..".

De rustige start neemt je een heel eind mee de absurde premisse in: Zweedse volwassenen spelen tikkertje en nemen dat spel bloedernstig. Kerkklokken, kyrie eleison zingende koren en bedwelmende pianodeunen bevolken de soundtrack. Tag! (aka: Kull!) trekt zijn surrealistische logica door tot in het extreme, vaak met hilarische gevolgen.

Met zijn oude professor en fruitstandje knipoogt Skog richting Bergmans Wilde Aardbeien, maar zijn inktzwart ironische prent vol levensgrote metaforen refereert evengoed aan Kubrick. The Color Purple meets The Shining meets Smultronstället, zoiets. Tag! is op zijn minst een originele mix. Geen spek voor ieders bek, maar dat is wel vaker een compliment.

Jan Sulmont