Helsinki
rating

Duur: 17 min. | Land: Belgiƫ | Regie: Caroline De Maeyer | Cast: Natali Broods, Damiaan De Schrijver, Charlotte Vandermeersch | Productiehuis: RITCS

Twee intrigerende vrouwen liggen en lopen in en rond hetzelfde appartementsblok. In straffe shots doorkruisen ze de overlopen en dwalen ze rond in de omliggende wijk. De jongste dame wil richting Noorderlicht, de oudste lijkt het noorden vooral kwijt. Wat een panache hebben beide madammen -Natali Broods blinkt uit in mooie melancholie (brooding, zouden Engelsen haar close-ups noemen) en de opgefokte tomboy van tegenspeelster Charlotte Vandermeersch is quasi even geloofwaardig als de antipode die ze neerzette in Dagen Zonder Lief.

De vrolijk pompende muziek van ondermeer Madensuyu draagt bij tot de coole, hedendaagse charme: Helsinki is sterk in beeld gezet en heeft bakken sfeer, wat ook al blijkt uit de trailer. Wat universeler spankracht in het scenario, een wat weidser resonerende dialoog en dit afstudeerproject was veel meer dan een soulvol sfeerbeeld.

Jan Sulmont