Echo
rating

Duur: 00 min. | Land: België | Regie: Dennis Van Den Berg | Producent: RITCS

Twee skeletten in een vergeetput, het is niet meteen het meest voor de hand liggende scenario maar in Echo van Dennis Van Den Berg worden ze in koele schoonheid verheven tot werkelijkheid. Deze futuristische animatiefilm neemt ons mee naar een abstracte, minimalistische wereld waar de architecturale aanwezigheid niet alleen een beklemmende invloed heeft op de skeletten in gevangenschap maar ook op de kijker.

Afzonderlijk vastgehouden in een identieke ruimte proberen ze elk op hun eigen manier te ontsnappen maar iedere poging leidt enkel tot meer frustratie. Wanneer de één een uitweg denkt gevonden te hebben maar uiteindelijk in exact dezelfde situatie terechtkomt en daarbovenop ook nog geconfronteerd wordt met de ander ontaardt de frustratie al snel in een rauwe dierlijkheid.

Wie enkel op deze manier naar Echo kijkt zal zich waarschijnlijk afvragen waar de plot blijft en waar de regisseur naartoe wil maar wie een laag verder graaft, kan de skeletten ook zien als een visuele uitwerking van het begrip echo. Hier hoort men de dingen niet enkel twee maal na elkaar, men ziet ze ook, letterlijk in een echoput.

Volkomen terecht kiest Dennis Van Den Berg er (samen met handlangers Stef Paulussen en Jeroen Peys) voor om de vorm te laten domineren over de verhaallijn en trekt hij dit in een tweede lijn consequent door naar de personages en de kijker. Hierdoor wordt het vormelijke, naast een visuele uitwerking van een abstract begrip, een personage op zichzelf en niet enkel een kader waarbinnen een verhaal wordt geplaatst.

Dankzij deze sterke ruimtelijke aanwezigheid wordt ook de nietigheid, rauwheid en wanhoop van deze twee wezens extra benadrukt en overgedragen naar de kijker. In combinatie met de passende soundscape van Stefan Mertes, creëert Dennis Van Den Berg zo een beangstigende maar fascinerende wereld.

Carmen van Cauwenbergh