Moon Shadow Absynthe
rating

Duur: 33 min. | Land: België | Regie: Joost Bevernage

Joost Bevernage schetst een licht Kafkaïaanse wereld waarin een vrouw in een lekkend appartement leeft. Ze kijkt vaak televisie, werkt aan houten marionetten en woont samen met een muis. Een nieuwe buurman trekt in. Al snel voelen beiden zich tot elkaar aangetrokken maar in de maatschappij waarin zij leven, lijkt communicatie moeilijk: ze proberen het met briefjes en blikken vanop hun balkons of de vrouw tracht hen samen te brengen via haar poppen. Wanneer ze op het punt staat naar de man toe te gaan, houdt iets haar tegen. Langzaam maar zeker vertaalt de chaos in haar hoofd zich in het overstromen van haar appartement.

De film refereert sterk naar de overrompelende wereld van Jean Pierre Jeunet. Laat dat nu net een maker zijn die visueel hoge toppen scoort maar waarbij het verhaal vaak niet interessant is. Dat is ook zo in deze film. Maar filmisch heeft Bevernage goed werk geleverd. De fotografie is verzorgd, de personages zijn goed gekostumeerd en de jazzy muziek plakt goed aan de film. Ook de digitale effecten zijn interessant gebruikt en komen de prent ten goede. Ze doen de film in de melancholische jaren twintig belanden en versterken het gevoel van een dystopische samenleving.

Maar al deze beelden doen de regisseur verdrinken in een overdaad die de kijker overspoelt. Het symbolische verhaal is niet sterk genoeg om je mee te slepen in de eigenzinnige wereld van de maker en vraagt om lucht.

Paul Govaerts