Petit Belge
rating

Duur: 08 min. | Land: Belgiƫ | Regie: Jurgen Willocx

Driewerf hoera, een nieuwe Belg! De vreugde van Salim is groot wanneer hij – na dertien jaar (!) – eindelijk z’n Belgische identiteitskaart op zak kan steken. Hartverwarmend om te zien hoe deze sympathieke Algerijn, fier als een gieter, die mijlpaal met z’n familie deelt. Via Skype weliswaar. Maar het paspoort blijkt al snel een pyrrustrofee. Z’n odyssee is nog niet voorbij: Jurgen Willocx volgt hem op zoek naar werk en een eigen studio. Geen lachertje, met allochtone naam en dito tongval.

Veel informatie over Salim krijgen we niet, noch over z’n verleden noch over z’n huidige situatie. Dat is enigszins jammer, maar Willocx lijkt vooral zijn strijd te willen registreren. Formeel is Petit Belge dan ook van elke opsmuk ontdaan. De regisseur stelt zich terughoudend op – de fameuze vlieg-op-de-muur. We zien vooral Salim actief op zoek en aan het woord. En zelfs wanneer die Willocx om hulp vraagt, blijft het akelig stil aan de andere kant van de lens. Een hard beeld, maar filmisch consequent én treffend voor z’n dwaaltocht door een harde maatschappij.

De documentairevorm is hier erg overtuigend, meer dan fictie. Ongehinderd door de must van een strak scenario, een sluitend verhaal, spanning en andere plotmechanismen, serveert Willocx met Petit Belge een onthutsende kijk op onze eigen achtertuin. Waar Salim knokt voor alles wat velen zomaar in de schoot wordt geworpen.

Maarten Van den Bulcke