Aberration of Light: Dark Chamber Disclosure
rating

Duur: 00 min. | Land: VS | Regie: Luis Recoder, Sarah Gibson

Het werk van Sarah Gibson en Luis Recoder reflecteert over het idee van cinema en over het medium film. Ze vertrekken bij Aberration of Light vanuit een onderzoek naar licht, die ook de sobere input is om een bijna eindeloos en hypnotiserend lichtspel te projecteren doorheen glazen objecten van verschillende formaten, kleuren en vormen. De fieldrecordings van Olivia Block, de muzikante waarmee Gibson en Recoder voor de tweede keer in zee gingen,  dienen als ‘soundtrack’.

Het geheel overmeestert het publiek en de projectie treedt zelfs buiten de grenzen van het witte projectiedoek (het duo verkent hierbij zonder twijfel ook de ruimte). Aanvankelijk valt er een soort totaalervaring op het publiek en tegelijkertijd een womb-gevoel of worden de projecties geassocieerd met de voorstelling van geboorte of ontstaan. Ook de noise- en fieldrecording geluiden doen ons het geheel ervaren als iets waar kracht uitbulkt. De kunstenaars grijpen zelf manueel in door lenzen te veranderen, projectievoorwerpen te wisselen waardoor ze aan de hand van glas, het licht als het ware boetseren. Projector, licht, noise en glas smelten als summiere basisingrediënten ineen tot etherische ‘ervaring’.

Het concept uitzitten gedurende iets meer dan een uur is natuurlijk hetgeen wat erbij komt kijken. Ondanks de verzengende rust waarin deze performance de toeschouwer doet baden, zwakt de magie na een halfuur wel wat af.

Annabel Debaenst