Agatha
rating

Duur: 14 min. | Land: Groot-Brittannië | Regie: Beatrice Gibson

Een groep vrienden gaat een weekend hangen in een compleet afgelegen gebied dat op het eerste zicht doet denken aan onontgonnen turfland op de Britse eilanden. De voice-over verhaalt een oud sprookje. Een omgeving wordt opgetrokken waarin communicatie niet verbaal verloopt maar via ritmes, in snelheid, in muziek.

Regisseuse Béatrice Gibson vertolkt zelf één van de mijmerende figuren die in de film ronddwaalt over uitgestrekte velden of die verdwijnt in de weerkaatsing van de zon in de lens. Wat deze 16mm film, geregisseerd naar een droom van componist Cornelius Cardew, tot een beleefde illusie maakt is de symbiose van beeld en geluid. Haar onderzoek is naar eigen zeggen heel spontaan en impulsief overgelopen in een ‘vertelling’ tijdens het filmen zelf . Ondanks de onconventionele manier van filmmaken (overbelichting, schemer, poëtische en afgeknipte kadrage, enz.) structureert de muziek de selectie aan beeldmateriaal.

Er wordt ingezoomd op het droomdecor van de natuur, tot in de krakelingen van de kiezelstenen.

Gibson verkent niet alleen het samengaan van beeld en geluid, ook wordt er ingezoomd op het droomdecor van de natuur, tot in de krakelingen van de kiezelstenen. Kleuren, texturen, geluid, beelden scheppen een verhaal, een synesthetische wereld, in overigens prachtig gestileerde kostuums, geritmeerd door Gibson’s montage en in haar voetstappen.

Annabel Debaenst