Midnight Wind
rating

Duur: 06 min. | Land: Canada | Regie: Nicolas Fidala | Cast: Elizabeth Dugré, Jean-Vital Joliat | Scenarist: Nicolas Fidala | Producent: Nicolas Fidala | Productiehuis: SideFX Creative

De meest memorabele scène uit Von Trier's Melancholia is waarschijnlijk de slow-motion proloog die aan de hand van een aantal tableaux het einde van de film en van de wereld voorspelt op Wagner's Tristan und Isolde. Als je dit gegeven zou condenseren tot een kortfilm, is Nicolas Fidala's Midnight Wind waarschijnlijk het resultaat.

In deze film schetst Fidala een beeld van de aarde die op het punt staat verslonden te worden door de zon. Een man en een vrouw treffen elkaar op een dak in een verlaten stad. Hand in hand delen ze hun laatste laatste moment op de aarde. Als kijker zijn we getuige van dit schrikwekkende en emotionele moment.

Het mag duidelijk zijn dat Midnight Wind vooral werkt op emotioneel en symbolisch niveau. Om ons een onvergetelijke filmervaring voor te schotelen, schildert de cineast als het ware enkele prachtige tableaux op het scherm. Om zijn compositie vorm te geven maakt hij op verbluffende wijze gebruik van zijn achtergrond als digitaal kunstenaar. Enkele beelden met de vrouw doen ons bovendien vermoeden dat hij zijn liefde voor Melancholia niet wil verbergen.

Tableaux van het einde van de wereld

De film kent bovendien een zeer sterke sfeerschepping. Dit niet enkel via de knappe visuele beelden, maar ook via de synthesizermuziek die afwisselend dreigend en weemoedig klinkt. Los van enkele foutjes in de film, waaronder één grote continuïteitsfout, is de film vooral geslaagd als een soort oefening of audiovisueel en zintuiglijk experiment. Helaas mist de film toch één belangrijk element, en dat is een eigen identiteit.

Jeroen Van Rossem