Le Cri du Homard
rating

Duur: 30 min. | Land: Belgiƫ | Regie: NICOLAS GUIOT | Cast: Miglen Mirtchev, Tatiana Gontcharova, Anton Kouzemin, Claire Thoumelou | Scenarist: NICOLAS GUIOT | Productiehuis: Helicotronc

 

Een jongeman keert terug van de Russisch-Tjetjeense burgeroorlog. Zijn familie, ondertussen naar Frankrijk verhuisd, wacht hem op met een feestmaal van kreeft en wodka. De terugkomst loopt echter niet zoals verwacht. De oorlog mag misschien afgelopen zijn, in zijn hoofd is de strijd nog lang niet gestreden.
 
Dat gewichtige thema wordt navenant uitgewerkt. De emotionele contrasten van het zwaar geladen onthaal worden weerspiegeld in de belichting en kleurkeuze. Vrolijk dansende vlammen van pastelgetinte kaarsen proberen tevergeefs de donkere nacht van het Franse platteland op te fleuren. De jonge veteraan wordt als held ontvangen, maar blijft verscheurd door het verleden. Is er wel reden tot feest?
Nomen est omen: Le Cri du Homard maakt een analogie tussen de hulpeloze kreeften en de ten onder gaande Rus. De dieren wachten met toegebonden scharen op hun onontkoombare dood, terwijl ook de machteloze jongeman langzamerhand mentaal ten onder gaat. Moeder zet muziek op zodat ze hun toekomstig maal niet horen schreeuwen. Werkte dit ook maar voor de stemmen in zijn hoofd. Knappe beelden vol symboliek schetsen een trieste werkelijkheid.
 
Rob Jacobs