Pride
rating

Duur: 30 min. | 2013 | Land: Bulgarije | Regie: Pavel Vesnakov | Cast: Mihail Mutafov, Aleksandar Aleksiev, Ani Bakalova | Scenarist: Pavel Vesnakov | Productiehuis: PORTOKAL

In Pride worden we meegenomen naar de koude straten van Bulgarije, waar we Manol ontmoeten, een gepensioneerde generaal die voor zijn dochter op zijn kleinzoon, Georgi past. Wanneer Manol echter ontdekt dat Georgi een vriendje heeft, en met andere woorden, een “vuile homofiel” is stort zijn wereld in. Hij confronteert zijn kleinzoon en probeert het probleem te negeren maar slaagt er niet in zijn vastgeroeste overtuigingen over boord te gooien. We volgen een dinosaurus, een relikwie van een verleden tijd, die moet leren leven met de om zich constant veranderende wereld.

Pride heeft een interessante insteek en heeft met momenten acteerwerk om duimen en vingers bij af te likken. De film komt traag op gang waarin de kijker nog niet goed weet wat er gaande is en waarin we nog niet echt mee leven en voelen met onze oude rot Manol. Wanneer we echter in diens woonkamer belanden en hij zijn kleinzoon confronteert, worden we meteen op het puntje van onze stoel geplaatst en krijgen we de kans te genieten van een sterk staaltje cinema, waarin zowel de spanning, als het acteerwerk ijzersterk zijn. 

We volgen een dinosaurus, een relikwie van een verleden tijd, die moet leren leven met de constant veranderende wereld.

De monoloog die acteur Mihail Mutafov neerzet kan alleen ijzingwekkend genoemd worden. Net daarom is het dan ook spijtig dat na deze gigant van een scène, die bijna meer van een derde van de film inneemt, de kijker wat op zijn honger blijft zitten en het verhaal niet echt verder evolueert. Terwijl men meer zou willen zien van Georgi en diens relatie tot zijn grootvader, kiest Vesnakov ervoor een totaal andere richting in te slaan. Dit zorgt ervoor dat men uit het verhaal wordt gehaald en de spanning, die zo mooi was opgebouwd, veel verliest van zijn kracht.

                                       - Erik Van Overloop

Sarah Skoric