Operation X-70
rating

Duur: 09 min. | Land: België | Regie: Raoul Servais | Cast: Leonard Cohen, James Humphry, Arthur Sharr | Scenarist: Raoul Servais

Met Chromophobia maakte Raoul Servais in 1966 een duidelijk statement tegen censuur, onderdrukking en de dictaturen die dit toepassen. Vijf jaar later werkt hij Operation X-70 af, een al even ingenieuze kortfilm dat chemische oorlogsvoering en onderdrukking aan de kaak stelt.

Operation X-70 opent met beelden van een machtige staat die experimenten met een bepaald chemische gas uitvoert op ratten én mensen. Dit gas brengt hen in een staat van passiviteit en euforie. De staat wilt dit gebruiken tegen een Aziatisch land, maar bombardeert per ongeluk een naburig land wat voor een onverwachts effect zorgt: de inwoners muteren in engelen. Als aan de soldaten vervolgens wordt gevraagd om de problemen op te ruimen, lijkt - bij het zien van de engelen - niet iedereen even gewillig om deze orders uit te voeren.

De beelden van de ratten en mensen waarop het gas wordt getest, doen bewust denken aan de gaskamers uit de Tweede Wereldoorlog. Ook de wetenschappers en soldaten in hun gasmakers ogen vrij beangstigend. Maar dat satire een belangrijk wapen is, beseft ook Servais: hij schuwt het niet om zowel gruwel als humor in zijn film te verwerken. Vooral de komst van de engelen zorgt voor enkele 'begniffelbare' momenten. Voor Operation X-70 gebruikte Servais een specifieke animatietechniek: ertsplaten werden gegraveerd en de afdrukken daarvan fungeren vervolgens als decor.

Chemische oorlogsvoering en onderdrukking aan de kaak gesteld

Ook aan de figuren en objecten in de film werd een gravuretextuur aangemeten. Het resultaat oogt ruwer in vergelijking met pure handgetekende animaties. Samen met het beperken van het kleurengamma tot groen- en grijstinten zorgt dit voor een sfeer die mooi aansluit bij het onderwerp van de film. En nog een extra wist-je-datje: Leonard Cohen himself leende zijn stem uit aan een van de personages in Operation X-70.

Jeroen Van Rossem