Peresokhla Zemlya
rating

Duur: 24 min. | Land: België | Regie: Taras Tomenko | Cast: Sergiy Syplyvyy | Scenarist: Taras Tomenko | Producent: Taras Tomenko, Borys Savchenko

Een man zeult een ton op zijn rug door een godverlaten en onherbergzame steppe. In de omheining van zijn boerderij treft hij een neergestorte engel aan. Al snel blijken de buurtbewoners bereid te betalen om het vreemde schepsel te zien. De droefgeestige engel met het dunne haar en het magere gezicht wordt een kermisattractie. Het snelverdiende geld wordt verbrast in een decadent feest met dwergen, dikke prostituées en varkenskoppen op de tafel. De engel zit droevig in een kooi. Volksmuziek is nadrukkelijk aanwezig en Kusturica is niet ver weg. ’s Ochtends is de engel ontsnapt. Maar hij wordt al snel gevangen en zijn vleugels worden geknipt. Het volk lacht, maar schuldgevoel bekruipt de man.

Peresokhla Zemlya (verdord land) geeft een poëtische kijk op misbruik, schuldgevoel en vrijheid. En misschien ook op de situatie in Oekraïne. Peresokhla Zemlya teert op krachtige beelden (de engel in een kooi samen met ganzen en kalkoenen, de engel die zijn vleugel om de schouders van de man legt) en sterke fotografie (het wilde westen is soms niet ver weg). En ook het gezicht van de engel is beklijvend. Maar het tempo is behoorlijk traag waardoor in de ruim 24 minuten af en toe een geeuw moet worden onderdrukt.

Benjamin De Cleen