When You Wake
rating

Duur: 21 min. | Land: Denemarken | Regie: Mads Matthiesen | Cast: Andre Babikian, Laura Dresbæk | Scenarist: Mads Matthiesen

Johan gedraagt zich als een klootzak tegenover zijn vriendin Julie en is alleen nog maar met zichzelf bezig. Na een nachtje uit passeert hij een man die op de straat ligt en hem om hulp vraagt. Johan kijkt even en loopt dan door. Thuisgekomen vindt hij een videocassette waarop te zien is hoe hij cool as hell over de straat loopt – Andre Babikian lijkt wel een fotomodel in zijn stijlvol pak – even omkijkt naar de man op de grond en verder wandelt. Waar de cassette vandaan komt is onduidelijk. Johan gaat op zoek naar de afzender. Op zijn zoektocht vindt hij nog enkele cassettes, o.a. eentje met een huilende Julie. Johan wordt steeds meer geconfronteerd met wie hij is en wat hij anderen aandoet.

When You Wake is vooreerst een psychologische trip naar het diepste binnenste van een man, maar ook een geslaagde thriller - wie heeft in godsnaam die videocassettes gemaakt? Naarmate Johan dieper in zichzelf graaft, wordt het ook voor de kijker alsmaar moeilijker om te volgen. Maar net zoals in Descent – Matthiesens vorige - staat dat het kijkplezier geenszins in de weg. Minstens even belangrijk als de boeiende ontmoeting van Johan met zichzelf is de flair waarmee Matthiesen dat vertelt. Korrelige beelden, afwisselend sepia, zwart-wit en kleur (hoewel neigend naar spielerei en een tikkeltje drammerig) en een sfeervolle soundtrack maken van When You Wake een beklijvende short.

Benjamin De Cleen