About Ivan the Fool
rating

Duur: 13 min. | 2004 | Land: Rusland | Regie: Mikhail Aldashin, Oleg Uzhinov | Scenarist: Mikhail Aldashin | Productiehuis: Pilot Studio

De klassieke Sovjet-Russische animatiestijl is terug. De grote Pilot Studio uit Moskou, de eerste privé filmstudio van het land en specialist in ultramoderne motion capture technieken, gaat immers back to basics.

In het project The Mountain of Gems zullen zij maar liefst 52 Russische sprookjes animeren, telkens dertien minuten lang, telkens met een andere animatietechniek. Eén van die sprookjes is dat van Ivan The Fool. Dit cut-out personage beleeft avonturen met bomen vol goud, sprekende beren, tsaren en prinsessen. Zijn omzwervingen, van het bos naar de rijke stad, werden beperkt geretoucheerd met 3D-animaties, voornamelijk om vlotjes en eensklaps te kunnen wisselen tussen geïnspireerde decors.

De klassieke Sovjet-Russische animatiestijl is terug

Tegelijk blijft de sfeer van de traditionele lubok stijl (houtsneden met ruw geschetste personages die net iets te groot zijn ten opzichte van de achtergrond) helemaal overeind. Ivan the Fool is dus authentiek én hedendaags en kan ook nog eens  - hét manco bij het gros van de animatiefilms - buigen op een klassiek verhaal. Niet te missen.

Jan Sulmont