Ausreißer
rating

Duur: 23 min. | Land: Duitsland | Regie: Ulrike Grote | Cast: Monica Bleibtreu, Peter Jordan, Burghart Klaußner, Maximilian Werner | Scenarist: Linus Foerster | Producent: Constantin Castell

Een jonge architect wordt geconfronteerd met een mysterieus kind dat beweert zijn zoon te zijn. Maar is hij wel echt de vader? En waarom duikt het kind nu ineens op? Zeer tegen zijn zin neemt hij het onder zijn hoede en samen gaan ze op zoek naar de moeder.

Het begin doet het ergste vermoeden, maar Ausreißer is gelukkig niet het zoveelste drakerige melodrama over een schattig-slijmerig kind en de cliché vaderfiguur tegen wil en dank. Eens blijkt dat de vork toch niet zo simpel in de steel zit, komt de film best goed op dreef, en in de laatste minuten word je bovendien beloond met een verrassende eindontknoping.

Toch is Ausreißer geen onverdeeld succes. De regisseuse heeft bewust thriller- en horrorconventies vermeden om de finale “twist” toch maar onvoorspelbaar te houden, maar veel spannender of vernieuwender is het filmpje er helaas niet op geworden. Ausreißer bevat gelukkig wel leuke momenten en gaat redelijk goed vooruit, maar is toch wel heel braafjes verteld en in beeld gebracht - een goede alternatieve toon om het verhaal fris te houden is er niet gekomen. En dan zit je met een thriller die geen thriller wil zijn, maar die uiteindelijk toch niet anders kan dan er één te worden. En gelukkig maar: enkel de finale, die wat lijkt te verwijzen naar “don’t look now” is echt opwindend.

Pieter Uytterhoeven