The Voorman Problem
rating

Duur: 12 min. | Land: Groot-Brittanniƫ | Regie: Mark Gill | Cast: Martin Freeman, Tom Hollander | Scenarist: Baldwin Li, Mark Gill | Producent: Baldwin Li | Productiehuis: Honlodge productions

Dokter Williams wordt opgeroepen om een mysterieuze gevangene te onderzoeken. De gedetineerde, Voorman genaamd, claimt een god te zijn. De sceptische dokter moet uitzoeken of Voorman geschift is of zich alleen zo voor doet. Indien de gevangene gek verklaard wordt, moet hij overgeplaatst worden naar een gekkenhuis. Dus wil de dokter met zekerheid weten wat er aan de hand is en begint een onderzoek. Na verloop van tijd twijfelt de dokter steeds meer aan het verhaal van Voorman. Is de man God, heeft hij de wereld negen dagen geleden geschapen? De kans bestaat dat de dokter wel eens kennis gemaakt heeft met zijn schepper.

Deze kortfilm steunt volledig op de clash tussen dokter Williams en Voorman. Beiden vertolkt door briljante acteurs. Martin Freeman (The Hobbit, Sherlock) en Tom Hollander (Pirates of the Caribbean) geven het beste van zichzelf. De twee kunnen zich volledig uitleven in deze niet al te serieuze interviewfilm. Mark Gill geeft de film goed vorm met een mysterieuze sfeer. Alles speelt zich vooral in kleine ruimtes af, op een paar uitzonderingen na, wat bijdraagt aan een claustrofobisch gevoel.

Is de man God, heeft hij de wereld negen dagen geleden geschapen?

Voor elke doelgroep een onderhoudend en universeel filmpje. Al zullen Belgen zich dan weer extra aangesproken voelen, aangezien er een speciale rol voor Belgiƫ is weggelegd. Het kleine landje dat amper iemand weet liggen krijgt wel een heel speciale cameo.

Steffen Bogaerts